Da li ste čuli za Ivana Renka, najtalentovanijeg jugoslovenskog košarkaša: Šala koja je devedesetih zapalila Ameriku

1
Foto Profimedia

Da li ste čuli za supertalentovanog košarkaša iz Jugoslavije Ivana Renka, momka sa sjajnim fizičkim predispozicijama, koji je mogao da razdrma američki kontinent? Verovatno ne znate za Renka, niti biste mogli znati, osim ako kojim slučajem niste jedan od naivnih košarkaških agenata koji su početkom 1993. naseli na neslanu, surovu, malicioznu, ali iznad svega efektnu šalu čuvenog američkog trenera Bobija Najta.

Reč je, za ovlaš poznavaoce, o jednom od najvećih američkih koledž trenera kog je po broju pobeda u NCAA preskočio samo njegov učenik Majk Kšiševski.

Elem, Najtu se u jednom momentu smučilo kako se košarkaški poslenici razbacuju poznavanjem talenata širom sveta i u jednoj televizijskoj emisiji je rekao da njegova Indijana dobija veliko pojačanje iz Jugoslavije. Navukao je stari lisac mnoge na tu “foru”. Ivan Renko je počeo da se pojavljuje u analizama najvećih svetskih talenata, a neki su, kažu, čak i tvrdili kako su ga gledali i da su fascinirani njegovom igrom.

Eto, dovoljno je bilo da Bobi Najt kaže da je dečko iz Jugoslavije.

To je samo jedna od ilustracija koliko je početkom devedesetih jugoslovenska škola košarke bila cenjena u Americi, u godinama kada je počela da se ostvaruje direktna veza NBA i Srbije.

1 KOMENTAR

Comments are closed.