Da li Srbija posle Britanije može da odobri Pfizerovu vakcinu?

0
Science Photo Library / Sciencephoto / Profimedia

Velika Britanija je postala prva zemlja u svetu koja je odobrila vakcinu protiv koronavirusa kompanija Pfizer i BioNTech.

Britanski regulator MHRA naveo je da je vakcina, koje je efikasna oko 95 odsto u borbi protiv kovida, bezbedna za upotrebu, prenosi BBC.

Velika Britanija je naručila 40 miliona doza, a s obzirom na to da bi svako trebalo da primi dve doze, to će biti dovoljno za 20 miliona državljana. Još 10 miliona doza će biti naručeno uskoro, a Ministar zdravlja Velike Britanije Met Henokok na Tviteru je napisao da je “pomoć na putu”.

Kada bi vakcina mogla da stigne i u Srbiju?

Prema Pravilniku o sadržaju zahteva i dokumentacije, kao i načinu dobijanja dozvole za stavljanje leka u promet, Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije može da odobri vakcinu “ako postoji dokaz da lek ima dozvolu u zemlji porekla ili zemlji EU”.

Foto: Printscreen/Službeni glasnik

Takođe, dokumentacija o leku propisana ovim pravilnikom mora biti odobrena od strane Evropske agencije za lekove (EMA), ili odgovarajućeg regulatornog tela u zemlji porekla proizvođača vakcine.

Foto: Printscreen/Službeni glasnik

Kompanije Pfiizer i BionTech su podnele zahtev za hitnu upotrebu američkoj Agenciji za hranu i lekove (FDA), a odluka o odobrenju bi trebalo se donese od 11. decembra. Srbija tako ne bi morala da čeka odobrenje EMA, već bi mogla da izda dozvolu za upotrebu vakcine nakon odobrenja od strane FDA.

Tako bismo mogli da odobrimo Pfizerovu vakcinu pre zemalja članica EU.

Podsetimo, EMA je juče saopštila da će mišljenje o vakcini kompanije Pfizer i BioNTech izneti 29. decembra.