Da li se spremaju hrvatski navijači i šta se kuva pred sutrašanji “Patriotski skup” u Podgorici

0

Pre nekoliko dana održan je “Patriotski skup” ispred Cetinjskog manastira u Crnoj Gori, a po završetku je najavljen i sledeći, za sutra, na Trgu nezavinsosti u Podgorici.

Skup ispred Cetinjskog manastira protekao je bez incidenata, isticane su crnogorske zastave i pevane patriotske, ali se za predstojeći u to sumnja i ukazuje na to da može doći do incidenata sa “tragičnim posledicama”, kako su rekli iz tima lidera koalicije “Za budućnost Crne Gore” Zdravka Krivokapića pozivajući se na informacije iz bezbednosnih struktura.

Kao i prilikom prethodnih skupova, ova koalicija pozvala je građane da ostanu kod kuće, jer postoji rizik po bezbednost i zdravlje građana.

Danijela Srdanović iz tima koalicije “Za budućnost Crne Gore” rekla je da oni žele da upozore javnost da su iz više izvora dobili krajnje zabrinjavajuće poruke o mogućim incidentima na nedeljnom skupu.

“I to sa moguće tragičnim posledicama. S obzirom na to da su neke od tih poruka došle od vrlo upućenih adresa, onda je jasno da putem ‘operativnih saznanja’ i Uprava policije mora raspolagati istim. Posebno, želimo da istaknemo odgovornost gospodina Veselina Veljovića, kao i Duška Markovića za tok i sve posledice ovog nedeljnog događaja”, rekla je ona, prenele su Vijesti.

Srdanović je istakla da strahuju od insceniranog nasilja, a čije bi žrtve mogle da budu mirni i neupućeni učesnici okupljanja.

“Izazivanje nereda i nasilja nad učesnicima skupa bi uglavnom sprovodile ubačene navijačke grupe iz okruženja, kako navode naši izvori. Stoga, smatramo da je Uprava policija u obavezi da preventivno djeluje u cilju sprečavanja nasilja i kako smo već naveli, moguće tragičnih posledica”, istakla je ona.

Iako se formalno ne zna organizator skupova (navodi se da ga organizuje “grupa građana sa kružnog toka iz januara”), sumnja se da iza njih stoji DPS Mila Đukanovića. Prema rečima Danijele Srdanović, njihovi izvori su im javili da mnogi direktori i rukovodioci javnih uprava, državnih preduzeća, kao i onih koja su bliske odlazećoj vlasti, na razne načine primoravaju zaposlene da prisustvuju skupu u nedelju, i da se u tu svrhu prave i određeni spiskovi.

Još jedan član Krivokapićevog tima, Vladiimir Božović, rekao je da iz izvora, tj. kak je precizirao, od “odgovornih pripadnika bezbednosnih strukutra Crna Gore”, dobili informacije o navijačkim grupama.

Na pitanje da kaže da li je reč o navijačima iz Hrvatske, Božović je rekao da su mediji pisali da je reč o tim navijačima, ali da njihove informacije pokazuju da je reč o organizovanim navijačkim grupama.

“Iz koje zemlje regiona, to u ovom trenutku ne možemo da kažemo”, rekao je on.

Inače, u Crnoj Gori je, zbog širenja koronavirusa, na snazi zabrana okupljanja više od 100 osoba na otvorenom javnom prostoru, što je prekršeno nekoliki puta tokom postizborne euforije, proslave izbornog rezultata opozicije, na “auto-litijama” i “anti-litijama”.