Da li se iza skupih poklona i poslovnih ponuda na društvenim mrežama krije trgovina ljudima

0
Foto: Profimedia / ilustracija

Da li se iza skupih poklona i poslovnih ponuda na društvenim mrežama krije trgovina ljudima

Poslovne ponude preko drušvenih mreža su sve češća pojava, međutim, sve više je slučajeva gde nema pravih poslodavaca, a gde su mete svi, muškarci i žene, bez obzira na pol i starost.

Najveća opasnost leži u audicijama i ponudama za poslove modela, snimanje spotova i dr. Mlade devojke, lako prihvataju neproverene poslovne ponude, privučene odećom, šminkom, novcem, koje dobijaju, a za uzvrat daju lične podatke strancima.

SOS telefon za žrtve trgovine ljduima primio je preko 11.000 poziva, na osnovu kojih su formirana 172 predmeta od kojih 30 imaju elemente krivičnog dela trgovine ljudima.

Od 2013. do kraja prošle godine čak 433 osobe su bile predmet trgovine ljudima, a 50 odsto od tog broja su deca, zvanični su podaci koje je iznela državna sekretarka Tatjana Matić.

“Imali smo primere da se društvene mreže koriste da se oglašavaju oglasi za posao ili audicije, koje privlače decu ili devojčice za snimanje spotova. U vreme matura nude se besplatne haljine ili šminka, a s druge strane se trane da pošalju fotografiju u donjem vešu ili na kojoj su obnaženi. U ove mamce se hvataju ne smao deca, već i roditelji”, upozorava Matić za N1 povodom Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima.

Emili Fink iz Unitas fonda ističe da je trgovac ljudima veoma inteligentna osoba, koja može da bude veoma obrazovana, a svoju žrtvu može da vrbuje godinama.

Ona objašnjava da su najčešća vrste eksploatacije seksualna, radna i trgovina organima.

“Kada završi seksualnu ili radnu eksploataciju ona na kraju služi samo za trgovinu organima. Žrtva se postaje putem “lover boya”, to jest dečka ili preko oglasa za posao.

Naivnost i neinformisanost su glavni faktor”, napominje Fink za N1.

Iz organizacije Astra kažu da je za 20 godina njihov SOS telefon primio oko 38.000 poziva, a 500 je bilo direktno povezanih sa trgovinom ljudima.

Ovoj organizaciji se žrtve najčešće javljaju posle izlaska iz lanca trgovine, a ređe dok su još u lancu, kada Astra pokušava da se što pre poveže sa policijom i obavesti ih o trgovini ljudima, a proces spašavanja žrtvi iz ovog procesa je mukotrpan i neizvestan, naročito za žrtve iz manjih sredina, koje ne nailaze na podršku i često su odbačene zbog svoje prošlosti.