Da li piti lekove za pritisak ujutru ili uveče i kako ih piti, posebno ako ih pijemo više

0
Foto: Profimedia

Da li je važno u koje doba dana se piju lekovi za snižavanje krvnog pritiska, i da li ih treba piti u isto vreme? Kada je najbolje? Kako piti lekove, posebno ako ih pijemo više?

“Visok krvni pritisak često se naziva tihim ubicom, što najbolje govori o tome da se radi o potencijalno opasnoj bolesti koja se često zanemaruje upravo zato što nema većih subjektivnih tegoba. Lečenje uključuje promenu životnih navika, pre svega regulaciju telesne težine, pravilnu ishranu sa smanjenim unosom soli, redovnu fizičku aktivnost. Nažalost, to često nije dovoljno, već je potrebno uvođenje jednog ili više lekova.

Pošto se radi o hroničnoj bolesti, u većini slučajeva potrebna je trajna terapija. Kod izbora lekova u obzir se uzimaju vrednosti krvnog pritiska, starost i druge bolesti. Važan faktor su i životne navike i saradnja pacijenta. U terapiju može da se uvede jedan ili više lekova, od kojih se neki uzimaju jednom, a neki više puta dnevno. Pošto se radi o trajnoj terapiji, treba osmisliti što jednostavniju šemu uzimanja lekova jer to povećava i olakšava saradnju pacijenata i time poboljšava rezultate lečenja i time smanjuje rizik od pojave mogućih komplikacija. Često se postavlja pitanje kada treba uzimati pojedine antihipertenzive”, kaže doktor Milan Mazalin, spec. opšte medicine.

Jutro ili veče

“Danas se sve više sintetišu lekovi čije delovanje traje ceo dan. U načelu nema strogih pravila u koje doba dana treba uzimati lekove, ali često se preporučuje uzimanje lekova ujutru, jer je većini pacijenata to najjednostavnije i izlažu se najmanjem riziku da preskoče dozu leka. Jutro je dobar izbor za lekove koje je bolje uzimati natašte, kao što su na primer amlodipin ili diuretici, kako bi se izbeglo učestalije mokrenje noću.

S druge strane neki radovi ukazuju da je bolje uzimati antihipertenzive uveče, čime se bolje regulišu vrednosti pritiska preko noći pa se tako smanjuje rizik od moždanog udara u jutarnjim satima. Ako se uzima više odvojenih lekova, mogu da se rasporede tokom dana. Ipak, treba reći da to nije presudno, o čemu svedoči sve veći broj kombinacija dva, pa i tri različitih lekova u jednoj tableti. To se radi u želji da se poboljša saradnja i smanji mogućnost samovoljnih korekcija terapije. Vreme uzimanja lekova kod većine nije od presudne važnosti. Važno je terapiju uzimati redovno u isto vreme uz pridržavanje ostalih lekarskih saveta, i redovno merenje pritiska uz vođenje dnevnika. Ponekad je potrebna korekcija ili promena terapije, ali to bi trebalo raditi isključivo u konsultaciji i po uputstvima lekara”, navodi doktor Mazalin.

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?