Da li pijete previše kafe?

2
Foto: Profimedia

Da li pijete previše kafe? Ovih sedam znakova mogu da budu pokazatelj da ste zaista uneli previše kofeina u sebe, prenosi Večernji list.

1. Osećate se anksiozno
Stručnjaci preporučuju da osobe koje su inače anksiozne izbegavaju kofein. Previše kofeina može da pogorša simptome anksioznosti, a navodno podiže i nivo stresa.

2. Boli vas želudac
Istraživanja su pokazala da određeni sastojci kafe izazivaju lučenje želudačne kiseline i ukoliko počnete da osećate bol, najbolje je da prestanete da je pijete uopšte.

3. Srce vam kuca ubrzano
Nekada osećaj prebrzog ili jakog lupanja srca može da bude izazvano prevelikim unosom kafe ili kofeina, nikotina pa čak i alkohola. To u nekim slučajevima može da dovede do vrtoglavice pa čak i do nesvestice.

4. Imate dijareju
Kafa može da pomogne kod redovne stolice, zahvaljujući njezinim laksativnim svojstvima. Više od dve ili tri šoljice dnevno mogu da izazovu dijareju.

5. Ne možete da spavate
Nesanica može da ukaže na preveliki unos kave, jer ona u sistemu ostaje pet sati.

6. Drhtite
Kofein ubrzava centralni nervni sistem i to može da stvori nervozu u telu

7. Imate glavobolje
Umerena količina kafe ublažava glavobolju, a zato u nekim tabletama postoji i kofein, ali prevelika količina tj. oko pet šoljica dnevo, može da dovede do jake glavobolje i osećaja umora.

2 KOMENTARA

  1. sa 19 godina pio sam 35 soljica kafa dnevno i ni jedan od tih simptoma nisam nikada imao niti mi je kafa ikada skodila.

Comments are closed.