Da li kolektivni imunitet zaista može da nas zaštiti od Covid-19: “To će tek pokazati predstojeći meseci i godina-dve “

0
Foto: Profimedia

Mnogo se govorilo o kolektivnom imunitetu i da je potrebno da se zarazi 70 do 80 odsto populacije da bi se stekao imunitet na novi virus, kao što je sada to koronavirus. Takođe se pojavila i priča o tome da vakcina protiv tuberkuloze ili čuvena BSG može da pomogne kod ublažavanja reakcije na Covid-19. Sve je to, međutim, još u preispitivanju. Ideju o kolektivnom imunitetu ili “imunitetu krda” govorila je i Angela Merkel, nemačka kancelarka, a tu ideju imala je i Velika Britanija, pre nego što je odustala od nje. Direktorka Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević iz Zagreba dr. Alemka Markotić, objašnjava da li je zaista potrebno da se zarazi 70 odsto populacije jedne zemlje da bi se stekao imunitet:

“Zavisi od virusa i njegovom načinu i imunitetu koji ostavlja. To znamo za vakcine, morate da imate oko 80 odsto vakcinisanih ili inficiranih da se virus ne bi mogao nešto ozbiljnije umnožavati. Međutim, za grip morate da se vakcinišete svake godine jer će se on i dalje širiti i nema tu onog zadržanog imuniteta. Različiti su virusi. Ako se ovaj bude ponašao kao grip, onda tih 80 odsto neće ništa značiti, a ako se bude ponašao kao morbile, onda će značiti. Ali ne može se još znati koliko će da traje imunitet kad su tek i Kinezi 4-5 meseci od prvih slučajeva. Tek će predstojeći meseci i godina-dve pokazati da bismo mogli da znamo kolika je imunost”, objašnjava Markotić, a prenosi Jutarnji list.

Na pitanje da li su narodi na području bivše Jugoslavije na neki način srećniji jer su primili vakcinu protiv tuberkuloze, i da li to stvara imunitet i u slučaju koronavirusa, Markotić odgovara:

“S BCG-om je jedna druga priča. Kad date tu vakcinu, ona izaziva jednu jaču reakciju ćelijskog imuniteta koji je važan za viruse. To ‘besežiranje’ se upotrebljava ne samo kod tuberkuloze nego jednostavno i kod nekih onkoloških bolesti i kod nekih drugih virusa, da bi se podstaklo nespecifično delovanje imunosti i tako podigao nivo imunskog odgovora. U određenim fazama ti opasni virusi znaju prvih par dana bolesti da suzbiju naš imunski sistem, što im omogućava da se umnožavaju. Onda bi trebalo nešto malo pojačati, ali ne previše jer je tanka nit do koje smete ići. To je logika kod BCG-a, a ne zato što smo kao deca u porodilištu besežirani.”

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?