Da li je pronađen krivac za teške simptome kovida: Nauka tvrdi da odgovor leži u našem organizmu

0
Foto: Profimedia

Nauka je, izgleda, pronašla krivca za najteže simptome kovida-19 i u pitanju je peptid koji se zove bradikinin. Veruje se da bi on mogao da bude odgovoran za različite i ponekad smrtonosne simptome koji su viđeni kod pacijenata zaraženih novim koronavirusom.

Lekovi za kontrolu bradikinina već postoje, a trenutno se sprovode njihova testiranja na pacijentima obolelima od kovida-19, u svrhu potencijalne terapije protiv te bolesti, piše New Scientist, a prenosi zagrebački N1.

Bradikinin inače pomaže u regulisanju krvnog pritiska, a kod nekih ljudi, novi koronavirus, čini se, gura proizvodnju bradikinina “u petu brzinu”. To može dovede do svojevrsne “oluje bradikinina” u ljudskom telu, koja pak izaziva niz simptoma koji su učestali kod kovida.

Renuka Roš sa Univerziteta Istern Mičigen kaže da bi takva oluja u ljudskom telu mogla da objasni zašto je toliko aspekata ove bolesti razdvojeno, na primer, bolovi u mišićima, blaži oblik bolesti kod žena nego kod muškaraca, i sklonost Afroamerikanaca da razviju komplikacije zbog zaraze novim koronavirusom.

Tim američkih naučnika još je u julu objavio studiju u kojoj su proučavali ekspresiju gena u uzorcima plućne tečnosti, uzete iz devet pacijenata u Kini i uporedili nalaze s uzorcima grupe ljudi koji nisu imali kovid-19.

Kod kovid-19 pacijenata su pronašli dokaze prekomerne ekspresije gena odgovornih za proizvodnju bradikinina, a kod grupe koja nije bila zaražena, sniženu ekspresiju gena koji proizvode enzime koji drže bradikinin pod kontrolom.

Bradikinin širi krvne sudove i čini ih više propusnim, visoka količina bradikinina može da dovede do curenja iz krvnih sudova, pogotovo u područjima tela koja su bogata krvnim sudovima, poput pluća. Isto tako, bradikinin može da razgradi prepreku između krvi i mozga, što sugeriše moguć uzrok zbunjujućih neuroloških simptoma bolesti.

Kanadski stručnjak Džo Peninger smatra da hipoteza s bradikininom ima smisla jer novi koronavirus napada ACE-2 receptore u ćelijama, a oni su zaduženi i za obuzdavanje nivoa bradikinina. S obzirom na to da virus umanjuje sposobnost tih receptora, nivo bradikinina u ljudskom telu može da se izmakne kontroli, kaže Peninger.

Ranije spomenuti tim američkih naučnika u studiji objavljenoj u julu, otkrio je prekomernu ekspresiju gena u telima pacijenata obolelih od kovida-19, bolesti koja je odgovorna za proizvodnju hijaluronske kiseline, koja kad se pomeša s tečnošću, poput one koju krvni sudovi mogu da puštaju u pluća, postaje želatinasta. To objašnjava i najteže simptome zaraze novim koronavirusom, odnosno otežano disanje.

Srećom, lekovi koji kontrolišu nivo bradikinina i hijaruonske kiseline postoje i pre izbijanja pandemije. Zato je u julu u Holandiji počelo preliminarno testiranje leka icatibanta na devetoro pacijenata na respiratorima.

Icatibant je u preliminarnim testiranjima bio efikasan kod osam od tih devet pacijenata.

Trenutno se sprovode nove studije u SAD i Evropi u kojima se testira još jedan lek za kontrolu bradikinina – lanadelumab. Nakon tih studija cilj je sprovesti testiranja na stotinama pacijenata širom svijeta, piše Zimo.