Da li je Petar Živković kriv za ubistvo kralja Aleksandra u Marselju? – Poklon knjiga uz svaki Nedeljnik

0
screenshot/Senke nad Balkanom

Nije mali broj savremenika koji su u svojim memoarima u tumačenjima uticaja Petra Živkovića na kralja Aleksandra išli dotle da njega okrive što je dozvoljen atentat, ne direktno nego kao posledica svih zamešateljstava kojima su stvoreni takvi nefunkcionalni odnosi u kraljevom okruženju. Panta Draškić je pisao da je „kralj mnogo grešio zbog ove bezvredne individue – Pere Živkovića. Da nije bilo Solunskog procesa i Pere Živkovića ne bi bilo ni Marseljske tragedije”.

Pavlović Krpa je u dodatku rukopisa knjige o Aleksandru ostavio dodatak: „Ovu raspravu treba dopuniti nekim negativnim osobinama, koje su ga odvodile sa lepoga puta na kome je bio za vreme rata (…) Izgleda da se on tih osobina nije mogao osloboditi, što je šteta za njegovu ličnost. Njegovo bavljenje u Petrogradu i vaspitanje nisu išli pravilnim putem. Njega je opijalo bogatstvo ruskog Dvora. Druga osobina došla je u zemlji, gde su se oko njega kupile udvorice koji su mu laskali. O ovome opširno izneti i istaći njegovu sujetu da je viši od ostalih. I Aleksandar je postupno podlegao tim uticajima, što ga je prikazivalo u ružnoj boji. Njega su laskanja opijala i on je verovao da je najbolje ono što on smisli (…) .“

Bogoljub Ilić je pisao da su „sve negative i u narodu i vojsci koje su se ispoljile za ovih poslednjih dvadeset godina u mnogome zasluga Bele ruke, a naročito njenog šefa… Ako bi dublje ušli u okolnosti o uzroku ubistva poč. Kralja Aleksandra, videlo bi se da ne mali deo odgovornosti pada na šefa Bele ruke i njegovih poteza među političarima i vojnicima“.

Uz svaki primerak Nedeljnika na poklon se dobija knjiga o Petru Živkoviću i Beloj ruci – o tome kako se stvara mehanizam upravljanja državom iz senke – treća je poklom knjiga iz hit edicije “Senke nad Balkanom”, koja se dobija na poklon uz Nedeljnik od četvrtka 16. januara.

A novom broju Nedeljnika ČAK DVA POKLONA

Uz knjigu o Petru Živkoviću čitaoci dobijaju na poklon Njujork tajms na srpskom jeziku.

U novom Nedeljniku čitajte i specijal posvećen Nedi Arnerić, redovnu kolumnu Srđana Valjarevića…