Da li je ovo novi Sergej Bubka: Mladi Duplantis oborio svetski rekord u skoku s motkom

0

Evropski šampion Armand Duplantis (20) postavio je novi svetski rekord u skoku s motkom i prestigao legendarnog Sergeja Bubku, prenosi BBC.

Dvadesetogodišnji Šveđanin rođen u Americi, skočio je 6,17 m iz drugog pokušaja na mitingu u Torunju u Poljskoj.

On je popravio dosadašnji svetski rekord za jedan centimetar. Pre šest godina je Rene Lavileni postavio svetski rekord kada su u pitanju takmičenja u dvorani, a prethodno, dugo niko nije mogao da prestigne 6,15 m legendarnog Segeja Bubke. Bubka je bio šest puta svetski prvak na otvorenom, četiri puta u zatvorenom, osvojio je zlato na Olimpijskim igrama u Seulu 1988. godine i po jednom bio šampion Evrope u dvoranskim uslovima i na otvorenom.

“To sam želeo od svoje treće godine”, naveo je novi rekorder Duplantis, prošlogodišnji osvajač svetskog srebra. “Ovo je dobar način da se počne godina”.

Rođen je u atletskoj porodici, pa je i njegov otac Greg bio skakač motkom, dok je majka Helena bila odbojkašica i sedmobojka. Iako je rođen u Lafajetu u Sjedinjenim Američkim Državama, odlučio je da skače pod zastavom Švedske. Sa četiri godine je počeo da se bavi ovim sportom, a sa sedam postavio rekord u ovoj starosnoj dobi (3.86), a kasnije i sa 11 i 12.

Drži rekord za skakače do 20 godina (6.05) . Na svetskom šampionatu 2019. godine je osvojio srebrnu medalju sa skokom od 5.97. Učinak je popravio za 20 centimetara za manje od godinu dana.