Da li je ovo bio Trampov poslednji, očajnički pokušaj?

0
Foto Profimedia

(Beta-AP) – Predsednik SAD Donald Tramp bezuspešno je vršio pritisak na guvernera Džordžije da sazove posebnu zakonodavnu sednicu čiji je cilj poništavanje rezultata predsedničkih izbora u toj državi, pošto je Trampova fiksacija porazom zasenila kampanju njegove stranke za spas većine u Senatu.

Tramp je razgovarao telefonom sa guvernerom Džordžije Brajanom Kempom, nekoliko sati pre nego što je trebalo da se pojavi na mitingu u Valdosti, gradu u saveznoj državi Džordžiji, gde su se republikanci nadali da će on energiju usmeriti na pridobijanje svojih pristalica da glasaju 5. januara za dvoje kandidata te stranke koji će se boriti za mesta u Senatu.

Ali, ostalo je otvoreno pitanje da li će njegov prvi politički skup posle izbora biti misija da pomogne svojoj stranci ili sebi.

Nekoliko sati pre mitinga, Tramp je tražio od Kempa da sazove zakonodavnu sednicu što je prema rečima visokog vladinog zvaničnika u Džordžiji guverner odbio.

Tramp je tražio od guvernera da naredi verifikaciju potpisa birača na kovertama kojima su glasački listići poslati poštom.

Deo republikanaca strahuje da bi Tramp govoreći na mitingu o izbornoj prevari mogao da nanese štetu svojim stranačkim kolegama.

Dvoje republikanaca, Dejvid Perdu i Keli Leofler bore se za dva mesta u Senatu.

Demokratama je potrebna dvostruka pobeda za većinu u Senatu, a ako republikanci osvoje samo jednog senatora, tada će i dalje imati kontrolu nad tim telom i moći će da blokiraju većinu Bajdenovih predloga.