Da li je NATO stvarno mrtav? I kakav je to savez u kome su Tramp, Erdogan, Orban, Rama, Đukanović, Grabar Kitarović?

1
Foto: Profimedia

Francuski predsednik Emanuel Makron postavio je dobru dijagnozu: NATO je zaista klinički mrtav i Evropa se nalazi na ivici provalije. Problem je što je on predsednik jedne od dve najvažnije države u EU, a ne direktor nekog od mnogobrojnih tink-tenkova, i ima ambiciju da postane lider EU. Makron, a ni bilo ko drugi, nema terapiju za ozdravljenje EU ili alternativu za bezbednost i sigurnost Evrope. Rečenica prvog čoveka Pete republike da Evropa o sebi mora da razmišlja strateški kao o geopolitičkoj sili zvuči zavodljivo, ali se sudara sa nemilosrdnom stvarnošću da članice EU ne mogu da se dogovore ni oko spoljne politike, a kamoli o odbrani. Bez jedinstvene spoljne i odbrambene politike, svaka autonomija je ćopava a suverenitet nakrivljen.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je u pravu kada kaže da EU ne može da brani Evropu i da bi vojna emancipacija Evrope u odnosu na SAD vodila ka ozbiljnim podelama na Starom kontinentu. Uprkos sve raširenijem uverenju, pogotovo u intelektualnim krugovima u zapadnom delu EU, da bi definitivan odlazak Amerikanaca iz Evrope otvorio vrata za političku integraciju EU, realnost bi bila prilično drugačija.

Bez američkog kišobrana, što smo mogli nazreti bezbroj puta od kada su se EU i NATO proširili na istok, proradili bi stari egoistički instinkti u zapadnom delu kontinenta, dok bi istočnoevropske članice ušle u rascep između nacionalističkog impulsa i nezrelosti njihovih društava koja ih neodoljivo vuče da se priklone najbližem silniku. Između liberalne EU i kleptokratskih moćnih režima nije teško zamisliti za koga bi se opredelili lideri u Mađarskoj, Slovačkoj, Češkoj, Rumuniji i Bugarskoj, dok bi Poljska i pribaltičke republike bile kolateralna šteta. Zato i ne čudi što su Poljaci, Estonci, Letonci i Litvanci veći Amerikanci od Amerikanaca kada su u pitanju interesi Vašingtona na Starom kontinentu.

Veliku analizu Željka Pantelića o geopolitičkim gibanjima na Starom kontinentu čitajte u novom Nedeljniku, koji je na svim kioscima od četvrtka, 14. novembra

Naslovna strana novog Nedeljnika

Digitalno izdanje dostupno je na Novinarnici

Svi čitaoci Nedeljnika na poklon dobijaju novi broj Njujork tajmsa na srpskom jeziku

Naslovna strana novog broja Njujork tajmsa na srpskom jeziku

1 KOMENTAR

  1. Какав је то савез ? Па какав је савез најбоље говори изјава Доналда Трампа да му не пада на памет да започиње Трећи светски рат због Црногораца. А да ли ће Црногорци у рат ако га започне Америка, наравно да хоће.

Comments are closed.