Da li je Isidora Sekulić zaista doktorirala? Izgleda da ipak nije… – Čitajte u Nedeljniku

0
Wikimedia Commons

U biografiji velike srpske književnice i prve žene članice Srpske akademije nauka i umetnosti, izgleda da ima nekoliko “belih mrlja”. Jedna od njih se tiče njenog doktorata iz filozofije. Postoji li rukopis Isidorinog doktorata? Šta je 1922. o tome govorio otrovno duhoviti Vinaver? I zašto je ona samo jednom pomenula da je doktorirala u Berlinu, da bi kasnije svi tvrdili da jeste? Da li je posredi bila još jedna njena borba protiv predrasuda ovdašnje sredine?

Kako uopšte znamo da je Isidora doktorirala?

Taj podatak nam je poznat iz njenog pisma bliskom prijatelju, čuvenom beogradskom knjižaru i izdavaču Svetislavu B. Cvijanoviću, koji je bio objavio i njene prve dve knjige.

Isidora je 16. 9. 1922, sa adrese Berlin W, Luther Str. 29. I., Cvijanoviću poslala dopisnu kartu u kojoj je, između ostalog, navela: “Da, ja sam u junu mesecu stekla doktorat.” Uz tu rečenicu je Radovan Popović, koji je priredio njenu prepisku i koji izvrsno poznaje njenu biografiju, dodao napomenu: “Po njenom kazivanju – doktorirala je iz oblasti filozofskih nauka.”

I to je sve što znamo o njenim doktorskim studijama…

Ceo tekst Blagoja Pantelića o doktoratu Isidore Sekulić čitajte u novom Nedeljniku, koji je na svim kioscima od četvrtka, 5. septembra. Digitalno izdanje dostupno je na Novinarnici