Da li je Holandija novo evropsko žarište: Imaju jednu od najviših stopa zaraženosti u svetu i više od 7.000 novozaraženih

0
Foto: Profimedia

Holandska vlada će danas saopštiti novu rundu socijalnih ograničenja, uključujući i moguće zatvaranje kafića i restorana, dok se zemlja bori da stavi pod kontrolu širenje korona virusa u jednom od glavnih evropskih žarišta, piše Gardijan.

Broj slučajeva poslednjih nedelja raste, a danas je zabeležen rekord od skoro 7.400 ljudi. Holandija sada ima jednu od najviših stopa zaraženosti po broju stanovnika na svetu.

Vlada premijera Marka Rutea nije želela da ponovo nametne oštrija ograničenja koja bi mogla naštetiti krhkom ekonomskom oporavku, ali je pod pritiskom zdravstvenih stručnjaka primorana da usvoji mere kako bi se izbeglo preopterećenje zdravstvenog sistema.

Rute i ministar zdravlja Hugo de Jonge održaće konferenciju za novinare u 19.00 časova po lokalnom vremenu.

Iako su mnogi evropski susedi uveli obavezna ograničenja, Holanđani su se uglavnom pridržavali preporučenih smernica, uključujući nošenje maski i putovanja.

Među najoštrijim merama koje se očekuju u utorak uveče su zatvaranje kafića i restorana i večernja zabrana prodaje alkohola, izvestila je nacionalna televizija NOS pozivajući se na vladine izvore.

Timski sportovi za osobe starije od 18 godina biće ukinuti, javni prevoz ograničen samo na osnovna putovanja i kućna okupljanja ograničena na tri osobe po domaćinstvu, navodi se u izveštaju NOS-a. Mere će biti uvedene u početnom periodu od dve nedelje, naodi OS.