Da li je dugovečni diktator Sudana pao: Narod slavi, čeka se saopštenje oružanih snaga

Oružane snage Sudana saopštile su ranije danas da će uskoro izdati važno saopštenje povodom dešavanja u Hartumu i spekulacija koje su se pojavile u javnosti da je izvršen vojni puč u kojem je uhapšen predsednik te zemlje

0

Nakon 30 godina na vlasti, sudanski predsednik Omar al Bašir uklonjen je sa pozicije predsednika od strane vojske, prenela je te navode televizija Al Arabija. Ranije danas javljeno je da je izvršen vojni puč u Sudanu.

Vojska je formirala privremeno veće na čelu sa ministrom odbrane Sudana, prvim potpredsednikom Ahmedom Avadom Ibn Aufom, pišu mediji.

Oružane snage Sudana saopštile su ranije danas da će uskoro izdati važno saopštenje povodom dešavanja u Hartumu i spekulacija koje su se pojavile u javnosti da je izvršen vojni puč u kojem je uhapšen predsednik te zemlje.

“Oružane snage će uskoro izdati važno saopštenje”, objavila je ranije danas državna televizija, prenosi Rojters.

Ta vest usledila je nakon višemesečnih protesta u toj zemlji.

Ispred ministarstva odbrane i na glavnim putevima i mostovima raspoređene su bezbednosne snage i vojnici, a televizija Al Arabija objavila je da je predsednik podneo ostavku i da je uhapšeno nekoliko ministara, ali za sada nema zvaničnog obaveštenja.

Ispred Ministarstva odbrane okupili su se građani koji uzvikuju “Pao je, pobedili smo”.

Bašir je na vlast došao 1989. godine nakon puča, a četiri godine kasnije SAD su njega i njegovu vladu stavile na listu sponzora terorista i uvele sankcije.

Bašir je optužen i pred Međunarodnim sudom u Hagu zbog navoda da je izvršio genocid u Dafuru tokom pobune u toj pokrajini 2003. godine.

Poslednja kriza dogodila se u toj zemlji prošlog vikenda kada su građani počeli protest ispred Ministarstva odbrane gde je i Baširova rezidencija, a u sukobima koji su izbili pre dva dana između demonstranata i vojske ubijeno je 11 osoba.

U Sudanu već oko četiri meseca traju narodni protesti koji su počeli sa zahtevom za snižavanjem cena hleba, ali su se postepeno pretvorili u slogane za smenu političkog režima Omara Bašira, koji je na vlasti u Sudanu 30 godina. Za to vreme, kako navodi opozicija i aktivisti za ljudska prava, ubijeno je oko 60 demonstranata, stotine je povređeno, a nekoliko hiljada je uhapšeno.

Prošlog vikenda hiljade demonstranata izašlo je na ulice Hartuma i drugih gradova kako bi zahtevali ostavku predsednika. demonstranti su došli do zgrade Generalštaba vojske u Kartumu, kako bi pozvali vojsku da “stane na stranu naroda i iznudi ostavku predsednika”. U nekim delovima grada počela je razmena vatre između demonstranata koje su podržali pojedinic vojnici i snaga bezbednosti.