Da li je crnogorska Vlada zaista suspendovala Zakon o veroispovesti ili smo se “izgubili u prevodu”?

1
Profimedia

Da li je Vlada Crne Gore zaista izrazila spremnost da privremeno obustavi primenu Zakona o slobodi veroispovesti do odluke Ustavnog suda ili je došlo do šuma u komunikaciji na sastanku premijera Duška Markovića i evropskog komesara za proširenje Olivera Varheljija, ostaće zasada nejasno, pišu Vijesti.

Informacija da je Marković Varheljiju rekao da je Vlada spremna za taj potez je prvo preneta na sastanku komesara sa crnogorskom opozicijom, a potom ponovljena i na sastanku sa Mitropolijom crnogorsko-primorskom, što je „Vijestima“ nezvanično potvrdilo više učesnika tih sastanaka. 

Marković je nakon objave te informacije „Vijestima“ rekao da nema suspenzije Zakona, „već razgovor o svim pitanjima“, pa i o mogućnosti MCP da pokrene ocenu ustavnosti zakona.

„Sledeće nedjelje će biti ponuđeni i termini za početak razgovora“, rekao je Marković. 

Da su kontradiktorne informacije stvorile konfuziju govori i da je deo prorežimskih medija objavio istovetnu informaciju kao i „Vijesti“ pozivajući se na svoje izvore, a da je deo medija tu informaciju proglasio lažnom vešću. Potom se Demokratski front i zvanično oglasio i potvrdio da su informacije „Vijesti“ bile tačne, a isto je potvrdio i lider URA Dritan Abazović.

Pominjao se na tim sastancima i sud u Strazburu, ali bi Evropski sud za ljudska prava bio adresa za pritužbu tek nakon eventualnog osporavanja zakona pred Ustavnim sudom.

U tom slučaju bi Vlada rok od pola godine za podzakonska akta prolongirala i on bi se računao od odluke Ustavnog suda, a ne kao sada od dana stupanja zakona na snagu (8.januara ove godine). Vlada bi u tom delu mogla da utiče na izmene važećeg zakona, time što bi predložila parlamentu predlog izmena propisa.

Iz Vlade je zvanično saopšteno da je Marković sve što je imao da kaže o Zakonu rekao na konferenciji za štampu.

Za Evropsku uniju je povodom Zakona o slobodi veroispovesti, validno samo ono što je evropski komesar Oliver Varhelji rekao na konferenciji za novinare, rekli su iz Brisela agenciji Mina, odgovarajući na pitanje da li je Varhelji na sastanku sa opozicijom rekao da mu je Marković saopštio da je Vlada spremna da privremeno odloži primenu Zakona o slobodi veroispovesti. Komentara o konkretnoj informaciji nije bilo, kao ni demantija.

Ono gde nema nikakvih dilema je da su se predstavnici Evropske komisije, Vlade i Mitropolije crnogorsko-primorske složili da se do rešenja o primeni Zakona o slobodi veroispovesti mora doći što pre i dijalogom, čiji će ishod biti prihvatljiv za obije strane u Crnoj Gori.

Jedan od lidera DF-a Nebojša Medojević zvanično je u saopštenju naveo da im je Varhelji preneo spremnost premijera da odloži primenu zakona do stava Ustavnog suda.

“Predstavnici DF-a su jasno istakli da to za nas nije dovoljno i da mi stojimo iza stava crkve da je uslov svih uslova za mirno rješenje krize povlačenje zakona”, naveo je Medojević. Varhelji se sastao i sa mitropolitom crnogorsko-primorskim Amfilohijem.

“Razgovor je završen u obostranoj nadi da će saradnja biti nastavljena a rešenje postignuto, jer trenutna situacija, kako je zaključeno, narušava imidž Crne Gore u Evropi, kao i sliku njene demokratije”, saopšteno je iz MCP.

Iz Mitropolije nisu odgovorili na pitanja “Vijesti” da li su odbili mogućnost da se prekinu litije do odlaganja primene zakona.

1 KOMENTAR

Comments are closed.