Da li je bezbedno svako veče uzimati melatonin

0
Foto: Profimedia

Nedostatak sna je jedan od najvažnijih faktora koji utiču na čovekovo fizičko i psihičko zdravlje. U savremeno doba, kako je sve više onih koji sve manje ili sve lošije spavaju, pojavljuju se suplementi koji bi trebalo da potpomognu u regulaciji sna. Jedan od tih dodataka je i melotonin, koji ljudski organizam prirodno luči, piše Tajm.

Prema rečima Majkla Grandnera, direktora programa za istraživanje spavanja i zdravlja na Univerzitetu Arizona, “melatonin je voma bezbedan ako se uzima u normalnim dozama”. To znači da je doza od 0,5 mg sve što je potrebno za dobar san, i trebalo bi da se uzme tri do pet sati pre odlaska u krevet. Za one koji bi da popiju lek neposredno pre odlaska na spavanje, doza od 5 mg je prikladna. “Neki su se žalili na glavobolju ili stomačne probleme kod visokih doza, ali ove nuspojave su neuobičajene”, kaže Grandner.

Ipak, postoje neke brige. “Melatonin je je neverovatno bezbedan, nema sumnje”, kaže dr Mark Mojad, direktor za preventivnu i alternativnu medicinu na Univerzitetu Mičigen. “Ali, to je hormon, i ne želite da se zezate s hormonima osim ako znate šta mogu da urade.”

Svakako je uvek preporuka da oni koji imau neki medicinski problem prvo provere mogu li da koriste melotonin. Neka istraživanja su otkrila da melatonin, na primer, može da pomogne u lečenju hiperglikemije kod ljudi sa dijabetesom, dok su druge studije pokazale da kod obolelih od dijabetesa i određenim genetskim predispozicijama, melatonin može da poremeti regulaciju glukoze.

“Moj savet je uvek da suplemente posmatrate kao lekove, što znači da ne uzimate lekove dok vam nije potrebna pilula”, kaže dr Mark Mojad. On kaže da opreznost mora da postoji ne zbog toga što postoje dokazi da je opasan, već zbog toga što ne potoje dokazi daje bezbedan u određenim dozama tokom dužeg perioda. Posebno za roditelje koje daju melatonin zdravoj deci, doktor savetuje opreznost.