Da li će ovo uništiti Huavej? Ili Tramp ne može baš mnogo kineskom gigantu

0
Foto: Profimedia

Američki predsednik Donald Tramp proglasio je ekonomsko vanredno stanje i stavio kinesku tehnološku kompaniju Huavej i 70 povezanih firmi na crnu listu, što će tu kompaniju onemogućiti da kupuje američku tehnologiju i prodaje delove za ugradnju u 5G mreže u SAD-u.

Ekonomsko vanredno stanje vladi daje ovlašćenja da zabrani tehnologiju i usluge “stranih suparnika” za koje se veruje da predstavljaju “neprihvatljiv rizik” po nacionalnu bezbednost. Vladine agencije će u roku od 150 dana doneti plan za sprovođenje u sklopu kojeg će se Huaveju i povezanim kompanijama zabraniti nabavka komponenti i tehnologije američkih kopanija bez izričite dozvole Bele kuće.

Kina je vrlo burno reagirala na Trumpovu najavu, optužujući Belu kuću da se upustila u industrijsku špijunažu koristeći nacionalnu bezbednost kao izgovor. Peking je odmah najavio odmazdu preko portparola Ministarstva privrede Đao Fenga, koji je rekao da će Kina “poduzeti mere kako bi zaštitila legitimne interese kineskih firmi”.

Sama zabrana prodaje u SAD-u nije toliko ključna za kompaniju vrednu 109 milijardi dolara, koja je već uveliko odustala od tog tržišta, ali Gartnerov analitičar Rodžer Šeng upozorio je da Trampov potez ima znatno veći uticaj od samog razvoja 5G mreža.

“Bez američkih dobavljača, poput Kvalkoma i Marvela, Huavej neće moći da održava ni svoje redovno poslovanje”, rekao je Šemg i dodao da ostaje pitanje koliko će temeljno SAD da sprovodi svoju odluku. Ono što je sigurno jeste da Huavej može da zaboravi na uvođenje 5G mreža u Americi.

“Kompanija neće biti u stanju da nadogradi softver, da izvodi redovno održavanje i zamenu pokvarenog hardvera”, naglasili su.

Huavej je strateški i ekonomski izuzetno bitna kompanija za Kinu i skoro sigurno da će ovako izuzetna pretnja da izazove vrlo žestok odgovor kineske vlade. Trgovinski pregovori između Trampa i kineskog predsednika Si Đinpinga, zakazani za sledeći mesec, već su bili na “tankom ledu”, navodi Jutarnji list.

Evropske berze su u padu posle Trampove najave, a stručnjaci se boje mogućnosti da će SAD pokušati da uvedu i sekundarne sankcije – da kazne evropske kompanije i vlade koje će i dalje da računaju na saradnju s kineskom firmom.

Tramp u svojoj ekonomskoj ofanzivi već duže vreme tretira i Evropu kao suparnika, čak je i umerena nemačka kancelarka Angela Merkel u utorak navela SAD kao državu kao globalnog suparnika EU, uz Kinu i Rusiju.