Da li će Gordana Čomić biti izbačena iz DS, “doktor uzbunjivač” ipak preminuo, kako su protekle jučerašnje litije u Crnoj Gori: Vaš brifing za petak

0

“SLUČAJ ČOMIĆ” – Etički odbor Demokratske stranke doneo je sinoć preporuku da poslanica te stranke Gordana Čomić, koja je juče prisustvovala sastanku Skupštine Srbije, bude isključena iz stranke, a o toj preporuci odlučivaće Izvršni odbor i Predsedništvo stranke, naveo je portal N1.

Predsednik DS Zoran Lutovac ocenio je na toj televiziji da se poslanica Čomić “jasno opredelila da vodi samostalnu politiku, a ne politiku stranke” i da je ona “mogla to da učini u svoje ime, ali ne i u ime DS”.

“To je ne samo nepoštovanje odluka DS, već i članova DS i svih onih koji su ogromnom većinom doneli odluku o bojkotu. Taj čin je samostalan čin i ne može se smatrati da je to doneto u ime DS”, kazao je on.

LI VENLIANG IPAK PREMINUO – Kineski doktor Li Venliang koji je prvi govorio o koronavirusu i za to je opomenut da ne širi lažne vesti, ipak je preminuo upravo od posledica koronavirusa.

To su bile i prvobitne vesti o sudbini “doktora uzbunjivača”, ali su mediji i organizacije objavili nove informacije – “status nepoznat”, ili “doktor Venliang u teškom stanju”.

Slično je uradila i Svetska zdravstvena organizacija – prvo su izrazili žaljenje zbog njegove smrti, a zatim napisali da ne znaju kakav je njegov status.

Posle prvobitnog negiranja, Centralna bolnica u Vuhanu potvrdila je da je doktor preminuo.

KAKO SU PROTEKLE NOVE LITIJE U CG – Hiljade vernika i građana i sinoć je i pored velike hladnoće, posebno na severu Crne Gore, gde su temperature i do deset stepeni ispod nule, učestvovalo na litijama i molebanima u znak protesta protiv usvojenog Zakona o slobodi veroispovesti.

U Nikšiću, kako prenose podgoričke Vijesti, sveštenik Miodrag Todorović poručio je da su “na litijama zajedno i deca bjelaša i zelenaša, i četnika i partizana, i oni koji su bili na Golom otoku i onih koji su ih tamo poslali”.

Kako je rekao, “mir nema cenu, u miru nema zlobe i zavisti, mir sabira i u njemu nema razbraćene braće”.

BARIKADE NA MAĐARSKO-SRPSKOJ GRANICI – Mađarska policija je saopštila da je danas “privremeno zatvorila” jedan granični prelaz sa Srbijom kako bi presekla put na mestu gde se okupila velika grupa migranata u pokušaju da pređe granicu, javila je agencija Frans pres.

“Granični prelaz na putu Tompa je privremeno zatvoren zbog velikog broja migranata u blizini srpske strane”, navela je policija na sajtu.

Neimenovani srpski policajac potvrdio je agenciji Frans pres da se “oko 100 migranata” nalazi u graničnom pojasu izmedju Srbije i Mađarske.

KURTI: SPORAZUM TEŠKO DONETI OVE GODINE – Nova vlada ima za cilj da ukine takse na srpsku robu nakon što se prema Srbiji uvede mera reciprociteta, poručio je u intervjuu za Glas Amerike na albanskom novi kosovski premijer Aljbin Kurti, prenosi KoSSev. Govoreći o dijalogu sa Beogradom navodi da nije nemoguće postići dogovor u toku ove godine, ali da ne očekuje bilo kakav suštinski dijalog, niti brze rezultate, jer je Srbija na pragu izbora.

Kosovski premijer najavio je da će nova vlada meru taksi zameniti punim reciprocitetom prema Srbiji. Za Glas Amerike navodi kako će do toga doći, prenosi KoSSev.

“Postoji rezolucija Skupštine Republike Kosovo o punom političkom, ekonomskom i trgovinskom reciprocitetu sa Srbijom od 7. decembra 2011, i želeli bismo da taj reciprocitet postane normalan princip dobrosusedskih i bilateralnih odnosa i želimo da u ovom slučaju zamenimo takse od 100 odsto”, rekao je Kurti.

TADIĆ: IZLAZAK NA IZBORE MANJI DOPRINOS DEMOKRATIJI – Predsednik Socijademokratske stranke (SDS) Boris Tadić izjavio je da su na sastanku dela opozicije koja bojkotuje izbore sa delegacijom Evropske unije izneti razlozi zbog kojih je odlučeno da se ide u bojkot, a da su predstavnici EU upitali da li je to “način da se doprinese demokratiji u Srbiji”.

“U razgovoru su učestvovale stranke koje su za bojkot. I SDS i PSG i SzS kao šira kolaicija. Dali smo argumente zbog čega smo za bojkot. Rekli smo da nema elemenata uslova za slobodne i demokratske izbore, da nema uslova da se napravi jedna atmosfera u društvu u kojoj bi građani mogli da dovedu u pitanje svoje već okamenjene stavove, koji su posledica sada već osmogodišnje kampanje Vučičevog režima i suspenzije prava na slobodan dijalog u slobodnim medijima. Što je ustvari bilo slamanje demokratije od strane Vučića. I tu sam argumentaciju izneo”, rekao je Tadić na konferenciji za novinare nakon sastanka.

“BUTIDŽIDŽ ZA NIJANSU ISPRED SVIH” – Pit Butidžidž tesno je pobedio na demokratskim predsedničkim predizborima u Ajovi, objavila je Demokratska stranka u četvrtak, nakon dugog kašnjenja u objavljivanju rezultata prvog nadmetanja u trci za odabir izazivača republikanskom predsedniku Donaldu Trampu.

Butidžidž (38), umereni bivši gradonačelnik mesta Saut Bend u Indijani, osvojio je 26,2 posto glasova, a progresivni senator Sanders 26,1 posto.

Senatorka Elizabet Voren završila je na trećem mestu s 18 posto, dok je bivši potpredsednik Džo Bajden osvojio razočaravajuće četvrto mesto s 15,8 posto, a senatorka Ejmi Klobučar peto s 12,3 posto glasova.

ŠEF DEMOKRATA TRAŽI DETALJU PROVERU IZBORA U AJOVI – Šef američke Demokratske stranke Tom Peres pozvao je danas da se preispitaju rezultati prvog unutarpartijskog glasanja za predsedničkog kandidata te stranke održanog u američkoj državi Ajovi, posle pojave grešaka u objavljenim delimičnim rezultatima, i kašnjenja zbog tehničkih problema.

“Sada je dosta. Zbog problema koji su nastali u primeni procesa izbora delegata, i da bi ljudi imali poverenja u rezultate pozivam demokratsku stranku Ajove da odmah počne ponovni pregled glasova”, rekao je Tom Perez u tviter poruci.

Nije rekao na kojem nivou traži da se izvrši ponovna provera rezutata.

FRANCUZI I DALJE NA ULICAMA ZBOG PENZIJA – Širom Francuske danas se na devetom protestu na poziv sindikata okupilo 120.000 ljudi, protivnika kontroverzne reforme penzionog sistema, saopštilo je večeras Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Na protestu je generalni sekretar sindikata CGT Filip Martinez osudio “lažni zakon” o tome i najavio da će se protesti nastaviti.

Ministarstvo je navelo da je u Francuskoj protestovala 121.000 ljudi, od kojih 15.000 u Parizu i po nekoliko hiljada u Lionu, Marseju, Tuluzu, Bordou i drugim većim gradovima.

Na prvom protestu protiv reforme penzija, 5. decembra, bilo je 806.000 okupljenih po Francuskoj.

NASLOVNE STRANE DNEVNIH NOVINA: