Da li će dijabetes moći drugačije da se leči: Nova tehnika mogla bi da smanji potrebu za insulinom

2
Foto: Profimedia

Dijabetes tipa 1 mogao bi da se leči novom tehnikom koja smanjuje potrebu za redovim dnevnim dozama insulina. Testirali su je na životinjama i bila je vrlo uspešna.

Dijabetes tipa 2 povezan je sa načinom života i javlja se kada telo stvara nedovoljnu količinu insulina. Sa druge strane, tip 1 prouzrokuje imunološki sistem koji uništava ćelije koje proizvode insulin u pankreasu.

Leka nema i pacijentima su potrebne višestruke doze insulina injekcijom svaki dan. Nekim pacijentima nudi se transplantacija ćelija koje proizvode insulin, što potencijalno može da umanji potrebu za insulinom, prenosi N1.

Međutim, čak i uz lekove protiv odbacivanja, ćelije se napadaju, a istraživanje na Univerzitetu Britiš Kolumbija u Vankuveru otkrilo je da je polovina ćelija izgubljena u roku od nekoliko dana. Lekovi potrebni za ograničavanje takvih napada mogu takođe da izazovu nuspojave, poput povećanog rizika od infekcija i karcinoma.

Naučnici su otkrili da bi se ovaj problem mogao rešiti novom tehnikom – implantacijom ćelija koje proizvode insulin u oči. To je smanjilo potrebu za redovnim uzimanjima injekcije insulina kod više od polovine životinja, a sada bi trebalo da se se testira i na ljudima.

U novom istraživanju pacijentima će se ćelije ubrizgati u prednju komoru oka, u prostor ispunjen tečnošću. Ovaj prostor je odabrano jer ne pokreće imunološki napad na strana tela.

U eksperimentu na “Bascom Palmer Eye” Institutu u SAD-u, deset pacijenata sa dijabetesom tipa 1 koji su slepi na jedno oko, ćelije su ubrizgane u oko kroz mali rez na rožnjači. Postupak je izveden pod anestezijom i trajao je oko 25 minuta.

Pacijente će pratiti šest meseci da bi se proverilo kako lečenje utiče na njihove potrebe za insulinom i da li su simptomi i nivo šećera u krvi u boljem stanju.

Komentarišući istraživanje, dr Ali Aldibiat, stručnjak za dijabetes i endokrinologiju Instituta za dijabetes Dasman u Kuvajtu, kaže da se transplantacija ovih ćelija sve više koristi u posljednjih dvadeset godina.

“Sa nestrpljenjem čekamo rezultat ispitivanja da bismo videli da li je ovaj transplantacijski pristup siguran za oko i da li su transplantirane ćelije efikasne u lečenju dijabetesa”, kaže doktor.

2 KOMENTARA

  1. Bravo, uvredila si sve bolesne ljude i decu na ovoj planeti koji boluju od dijabetesa tip 1! Sedi JEDAN! Nemaš pojma o čemu pišeš. Ti se kao “zdravo” hraniš, uzgajaš sopstvenu organsku hranu? Baviš se sportom? Lepo! Dijabetes je samo jedan od mojih problema i i mogu da s nosim sa tim, ali mi je žao kad vidim malu komšinicu koja se od 5-te godine bori sa dijabetesom. Meni je tebe žao, imaš većih zdravstvenih problema od mene sa mojom C-64 dijagnozom i ostalim *gnozama. Ax da, nikad nisam jeo smeće i bavio sam se sportom.Mrš.

  2. Sirote životinje. Mučene i ubijane zbog ljudskih kretena koji jedu smeće i mrzi ih da se kreću. Naša vrsta je zaslužila mnogo gore bolesti od dijabetesa.

Comments are closed.