“Da li će biti potreban PCR test ili samoizolacija, još ne znamo…”: Mihajlović kaže da je Srbija sprema za avio-saobraćaj

0
BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC/MO

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović ponovila je da su “Er Srbija” i Aerodrom “Nikola Tesla” spremni da pokrenu letove, ali da će to zavisiti od dogovora sa evropskim državama i njihovim vazduhoplovnim vlastima.

“U ovom trenutku nigde u Evropi nema redovnih linija, niti jasno definisanih procedura”, rekla je ona za TV Hepi, saopštilo je ministarstvo.

Ona je dodala da za vreme epidemije virusa korona aerodrom u Beogradu nijednog trenutka nije bio zatvoren, već da je dovožena medicinska oprema, a humanitarnim letovima više od 15.000 građana Srbije vraćeno je u zemlju, dok je oko 13.000 stranaca odletelo u svoje države.

Dodala je da je avio-saobraćaj nešto sasvim drugačije u odnosu na drumski, te da očekuje da lekari daju preporuke kako bi se pre svega uvažilo pitanje bezbednosti putnika u avionu.

“Ni Evropa još nema sve procedure, da li će biti potreban PCR test ili samoizolacija još nije tačno definisano kada je u pitanju redovan avio-saobraćaj. Mi ćemo od 18. maja početi sa letovima iz četiri grada – Londona, Beča, Frankfurta i Ciriha, jer postoji još naših građana koji žele da se vrate u Srbiju”, kazala je Mihajlović.

Ona je dodala da “svi treba da budu ponosni na ‘Er Srbiju’, bez koje ništa ne bi moglo da se realizuje u vreme vanrednog stanja”.

“Država je sada na potezu da pomogne važnim preduzećima, kao što je naša nacionalna avio-kompanija”, kazala je ministarka.

(Beta)

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus