“Da bismo bilo apsolutno mirni potrebno je da kolektivni imunitet bude iznad 95 odsto, daleko smo od povoljne situacije…”

0
(BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC/MO)

“Trenutna epidemiološka situacija u Vojvodini još uvek se ocenjuje kao vanredna iako su stope oboljevanja tokom januara pet puta niže nego one koje smo registrovali tokom novembra i decembra, rekao je direktor Instituta za javno zdravlje Vojvodine u Novom Sadu dr Vladimir Petrović.

Petrović je naveo da je tokom jučerašnjeg dana u Vojvodini registrovano 378 novoobolelih, od toga najveći broj je u Novom Sadu -71.

“Tokom ovog trećeg talasa 95 odsto obolelih su sa blagom kliničkom slikom ili su samo asimptomatski, dok je pet odsto obolelih imalo težu kliničku sliku i neke od njih su završili na ventilaciji”, objasnio je Petrović, a prenosi RTS.

“Još uvek smo daleko od neke povoljne situacije, međutim, sigurno je da smo već sada na silaznom kraku ovog trećeg epidemijskog talasa i očekujemo da, ukoliko se ovaj trend nastavi da bi oko Sretenja mogli da uđemo u neku povoljniju situaciju, a već u martu da možemo da kažemo da smo u povoljnoj situaciji”, dodao je Petrović.

Govoreći o vakcinaciji navodi da su u Vojvodini od 24. decembra do sad vakcinisane 31.673 osobe.

Na pitanje – koliko još građana treba da primi vakcinu da budemo relativno mirni naveo je: 

“Da bismo bilo apsolutno mirni potrebno je da imamo 95 odsto populacije imuno, da bismo bili relativno mirni, znači da nemamo epidemijske talase treba da imamo imunitet oko 70 odsto populacije. Naše procene ukazuju da je do početka trećeg talasa u Vojvodini taj procenat bio negde oko 16,5 na nivou cele zemlje taj procenat kolege iz Beograda su procenile na negde oko 20 odsto”, objasnio je Petrović.

Međutim, kako je rekao, u ovom trećem talasu registrovano je pet do osam puta veći broj slučajeva u odnosu na ukupan broj obolelih pre toga, tako da se procenjuje da je taj prirodno stečeni imunitet daleko viši.

“I procenjujemo da će nam biti dovoljno 20 odsto vakcinisane populacije što čini negde oko milion i po vakcinisanih da bi mogli da dostignemo tih 70 odsto”, objasnio je direktor Instituta za javno zdravlje Vojvodine u Novom Sadu.

Govoreći o imunitetu vakcinisanih navodi da se on razlikuje u odnosu na to da li je stečen prirodnim putem ili vakcinom.

“Kad je imunitet kod vakcinisanih upitanju ono što znamo, znamo samo za Fajzerovu vakcinu u ovom trenutku, on je izmeren da traje šest mesci. Očekuje se da traje duže. Kod kineske vakcine mi očekujemo da imunitet nakon druge doze traje duže od godinu dana”, rekao je Petrović.

Govoreći o prirodno stečenom imunitetu navodi da njegovo trajanje zavisi od kliničke slike.

“Kada su upitanju oni koji su prirodno stekli imunitet nakon bolesti nažalost dužina trajanja imuniteta je proporcionalna težini kliničke slike koji su oboleli imali . Tako da samo kod onih koji su imali težu kliničku sliku očekujemo da imunitet traje godinu dana i duže , a kod onih koji su asimptomatski procene su bar prema stručnoj literaturi da taj imunitet traje do 60 dana”, rekao je Petrović.

Apelovao je na građane da se vakcinišu jer je to “jedini način da stanemo na put zarazi”.

SPECIJALNO IZDANJE NEDELJNIKA NA SVIM KIOSCIMA: Hrabro i potresno svedočenje Milene i drugih devojaka o sistematskom zločinu kakav Beograd ne pamti. Cela priča o zlostavljanju, manipulaciji i prevari “vrsnog pedagoga” Miroslava Aleksića…

SVI ČITAOCI NA POKLON DOBIJAJU I KNJIGU O JOVANKI BROZ