Ćuruvija ubijen pre 22 godine. A suđenje, eto, još uvek traje…

0
screenshot

(Beta) – Novinar i vlasnik listova Dnevni telegraf i Evropljanin Slavko Ćuruvija ubijen je na današnji dan pre 22 godine, ispred zgrade u kojoj je stanovao u Svetogorskoj ulici u Beogradu.

Novinarska udruženja i asocijacije odaće počast Ćuruviji polaganjem cveća na mestu zločina, a u zajedničkoj najavi komemoracije podsetili su da sudjenje za ubistvo traje šest godina i još nije izrečena pravosnažna presuda.

“Sudjenje za ubistvo Ćuruvije počelo je pred većem Specijalnog suda tek pre šest godina, a 22 godine nakon svirepe likvidacije u toku je ponovljeni prvostepeni postupak i još uvek nema pravosnažne presude”, podsetili su Udružene novinara Srbije (UNS) i Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Kako su još napomenuli, u Ćuruviju je “ispaljeno 12 metaka, a neposredno pre toga ga je pratilo 27 pripadnika tadašnjeg Resora državne bezbednosti (RDB)”.

Kćerka Slavka Ćuruvije, Jelena Ćuruvija Djurica, uoči godišnjice ubistva rekla je da “ideja da pravda nije još stigla jeste nešto što stavlja mračan oblak nad njom i nad njenim životom”.

“Već 22 godine su prošle i ja se sve te godine aktivno trudim da dodjemo do pravde i nekad izgleda kao da nismo stigli nigde. Bukvalno, ni par koraka dalje, iako je prošle godine delovalo da smo nadomak rešenja. Ali ja sam njegovo dete. Ne odustajem i idemo do kraja. Naravno, imam nekako nadu da pravda jeste spora, ali jeste i dostižna”, rekla je Jelena Ćuruvija Djurica za Cenzolovku.

Pred Specijalnim sudom u toku je ponovljeno sudjenje nakon što je Apelacioni sud vratio slučaj na prvostepeni postupak zbog “prekoračenja optužbe”.

U presudi Specijalnog suda je kao neposredni izvršilac ubistva označeno N.N. lice, dok tužilaštvo trvrdi da je u Ćuruviju pucao Miroslav Kurak, kojem se sudi u odstustvu.

Nekadašnji načelnik RDB Radomir Marković osudjen je na 30 godina za podstrekavanje na teško ubistvo, koliko je izrečeno i nekadašnjem šefu beogradskog centra te službe Milanu Radonjiću, kao saizvršiocu u teškom ubistvu.

Marković je u zatvoru, gde izdržava kaznu od 40 godina, osudjen je u slučaju Ibarska magistrala, odnosno za atentat na predsednika Srpskog pokreta obnove Vuka Draškovića, i umešanost u ubistvo predsednika Srbije Ivana Stambolića.

Specijalni sud nije prihvatio dokaze tužilaštva da su oficir službe Ratko Romić i njen pripadnik Kurak neposredni izvršioci ubistva Slavka Ćuruvije, već ih je osudio na po 20 godina kao saizvršioce u teškom ubistvu.

Tako je ostalo nepoznato ko je povukao obarač “škorpiona” 11. aprila, na Uskras, za vreme NATO bombardovanja ali je javnost ostala uskraćena i za ime nalogodavca Ćuruvijinog ubistva.

Kako je navedeno u prvostepenoj presudi, Ćuruvija je ubijen “iz niskim pobuda, zbog njegovog javnog istupana u zemlji u inostranstvu i kritike nosilaca političke vlasti, a radi očuvanja postojeće strukture vlasti”.

Advokat Slobodan Ružić, punomoćnik Ćuruvijine dece, ocenio je u završnoj reči pre ranije presude, da nema sumnje da je nalogodavac tadašnji predsednik države Slobodan Milošević.

U optužnici je detaljno opisano i ekenomsko uništavanje Ćuruvijih listova kažnjavanjem po tadašnjem Zakonu i informisanju, neposredno pre ubistva, kao i deo prisluškivanih razgovora iz kojih se vide njegovi poslovni planovi i politički kontakti.

NOVNARSKA UDRUŽENJA: Državni vrh da omogući da se otkriju i kazne nalogodavci ubistva Ćuruvije 

(Beta) – Predstavnici novinarskih udružena odali su danas poštu ubijenom novinaru Slavku Ćuruvije, na mestu gde je pre 22 godine izvršen zločin, istakavši da nismo dočekali pravdu, da nema pravosnažnje presude, i pozvali vrh vlasti da obezbedi da budu kažnjeni nalogadavci i mreža pomagača,  jer je “ubisto bilo u organizaciji države”.

“Jasno je svima da je surova likvidacija, na žalost, delo naše države. A ta država je do danas bila spremna da, čini mi  se, da pred lice pravde isporuči tek nekoliko saučesnika u tom zlodelu. Nalogodavci i mreža pomagača i egzekutora i dalje su, po meni, zašićeni a Slavaka Ćuruviju u poslednih nekoliko godina iznova satanizuju u režimskim medijima a zlikovce proglašavaju herojima”, rekao je predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije  Željko Bodrožić.

Kako je rekao, Ćuruvijine kolege i poštovaoci i dalje veruju da je “pravda dostižna i da će kompletna istina o svirepom ubistvu Ćuruvije, u organizaciji naše države, uskoro izaći na svetlo dana”.

On je podsetio da je tužilac, u završnoj reči, naglasio da je “nalog za ubistvo došao iz vrha vlasti a da je porota bila cela vlada”.

Predsednik Udruženja novinara Srbije (UNS) Vladimir Radomirović je poručio državnim organima, pre svega pravosudju, da ove godine konačno donese pravosnažnu presudu i pozvao “one koji su na vrhu vlasti da obezbede da se sazna puna istina”.

On ih pozvao da budu kažnjeni i odgovorni za ubistvo novinara Milana Pantića, ubistva novinara na Kosovu, od 1998. do 2005.,  novinara Radio televiziije Srbije u NATO bombardovanju  i ubijenih kinsekih novinara u bombardovanju.

“Država mora da pokaže da nema nekažnjivosti za ubistva novinara, samo tako možemo slobodno i bezbedno da radimo svoj posao”, rekao je Radomirović.

Predsednik Asocijacije nezavisnih elektronskim medija Veran Matić je rekao da i dalje postoji “opstrukcija ” kod ovog ubistva  jer “i danas imamo snažne aktivnosti Službe državne bezbednosti koja je je preživela, bilo u institucijama  ili neformalnim centrima moći i štiti optužene”.

Kako je rekao, tim aktivnostima se štiti i četvorooptuženi Miroslav Kurak koji je u bekstvu, navodeći da je Komisija za rasvetljvanje ubistava novinara više puta insistirala da se “Interpolova poternica realizuje, on locira i privede pravdi u našoj zemlji”.

“Nadam se da se na tome radi”, naveo je Matić, dodajući da pravda neće biti zadovoljena dok svi odgovorni ne budu u zatvoru sa pravoslanžnim presudama sa dugogodišnjim kaznama.

Na mestu gde je Ćuruvija ubijen 11. aprila 1999, na Uskrs, tokom NATO bombardovanja SRJ, u prolazu ispred zgrade u Svetogorskoj ulici, gde je i živeo,  predstavnici novinarskih udruženja položili su vence i upalili sveće.