Curenje u Hagu: Kako su veterani OVK saznali imena svedoka i odakle im 4.000 dosijea

0
Foto Profimedia

Nepoznata osoba, sa maskom i kačketom, unosi kutiju sa nekim dokumentima u neku prostoriju. Deluje kao zaplet krimi-trilera, ali u stvarnosti sve je mnogo ozbiljnije, jer je reč o prostorijama Udruženja veterana takozvane Oslobodilačke vojske Кosova i o suđenju za najteže zločine pripadnika OVК, među kojima je i kosovski predsednik Hašim Tači.

Tako RTS započinje tekst o ukradenim dosijeima iz Specijalnog suda za zločine OVК i o nedostatku bilo kakve reakcije.

Izvršni direktor Fonda za humanitarno pravo u Prištini Bekim Bljakaj ovaj događaj zato vidi kao pokušaj veterana da spreče rad Specijalnih veća u Hagu i kao njihov pokušaj da se svedoci zastraše.

Podseća i da bi istražni organi morali da se pozabave ovim slučajem, jer je nezakonito na ovaj način koristiti dokumentaciju, pogotovo u fazi istrage.

Dok veterani tvrde da očekuju još sedam hiljada stranica dosijea, Specijalno tužilaštvo u Hagu – ćuti. Upoznati su sa slučajem, kažu, ali ni četvrti dan otkako se sve dogodilo ne potvrđuju niti poriču mogućnost da su ovi dokumenti njihovi.

Ono što dodatno zabrinjava jeste da veterani nekadašnje terorističke organizacije navode da su u tim dokumentima činjenice o nedavnim ratnim zločinima na Кosovu, pa čak i imena zaštićenih svedoka.

Izvršni direktor prištinskog Fonda za humantirano pravo podseća i da, kada su veterani zakazali konferenciju za medije na kojoj su predstavili dokumentaciju koju poseduju, “imali su otrovan jezik i pozvali su poslanike da ponište zakon o specijalnim većima”.

Specijalni sud za zločine OVК osnovan je 2015. i tužioci od tada vode istrage. Glavni tužilac je početkom ove godine objavio da je spreman da podigne i prve optužnice. Кako postoji veliki pritisak na rad suda, ali i upozoravajuće iskustvo – kada su nestajali pa čak i ubijani svedoci.

Sadržaj optužnica je poverljiv, a sud ne mora da objavljuje imena optuženih sve do momenta dok se ne pojave u sudnici. Upravo zato se veruje da je diskreditovanje suda i zastrašivanje svedoka mogući razlog pojave ovih dokumenta, ali upućeni smatraju da postoje i drugi razlozi.