Čuli smo za pasivno pušenje, ali “tercijalni dim” je podjednako opasan: Kako ostaci duvanskog dima utiču na zdravlje

0
Foto Profimedia

Miris cigarete koja najavljuje prisustvo pušača u prostoriji mogao bi da bude opasan, osim što je neprijatan, navodi se u novoj američkoj studiji objavljenoj u časopisu Science Advances.

Ti ostaci duvanskog dima mogu da se zavuku čak i u dobro provetrene prostorije jer su nataloženi u odeći, koži i kosi pojedinaca i postepeno lagano izvetravaju, a reč je o procesu oslobađanja gasa, navodi se u naučnoj studiji Jejla.

Ti zaostaci pušenja, zvani “tercijarni dim”, mogu da izazovu takozvano “ultrapasivno pušenje”.

Naučnici su postavili uređaj za uzimanje uzoraka u bioskopu u Nemačkoj, gde je pušenje zabranjeno već 15 godina. Ustanovili su da tercijarni dim izlaže gledaoce “ultrapasivnom pušenju”, kao da su bili izloženi pušenju jedne do deset cigareta, u zavisnosti od supstanci.

Tokom četiri dana merenja, nivoi 35 hemijskih proizvoda povezanih s duvanom rasli su kada su gledaoci ulazili u bioskop. To uključuje hemijske kombinacije koji mogu da izazovu rak, kao što su benzen i formaldehid.

Efekti su bili jači tokom projekcija filmova kao što je “Resident Evil”. Autori studije smatraju da je verovatan razlog taj što takve filmove gledaju stariji gledaoci koji su verovatnije izloženi duvanskom dimu.

“Naše istraživanje je pokazalo da osobe u zatvorenom prostoru u kojem se ne puši ostavljaju sastojke ‘tercijarnog dima”, kazao jeć Dru Gentner.

Priznao je da njihova studija nije mogla da odredi tačan nivo opasnosti po zdravlje za pojedince. Ta opasnost možda zavisi od različitih uzroka, na primer koliko je često osoba izložena tim hemijskim proizvodima i koliko je u blizini izvora emisije tih zagađivača.

Klasično pasivno pušenje povezano sa “sekundarnim”dimom proučava se decenijama. Ono uvećava opasnost od srčanih problema i raka pluća, iako se novijim studijama osporavaju tačni nivoi tog rizika.