CRTA: Najgori izbori od 2016, duplo više nepravilnosti, minimum demokratskih standarda…

0
(BETAPHOTO/SVETLANA DOJCINOVIC/DS)

Ovi izbori bili su najgori od svih koje je CRTA posmatrala od 2016. godine, na njima je zabeleženo duplo više nepravilnosti i incidenata nego četiri godine ranije i minimalno su ispunjavali demokratske standarde, rekao je Raša Nedeljkov, programski direktor organizacije CRTA, koja je bila posmatrač na izborima.

Prema podacima ove organizacije, nepravilnosti su bile usmerene na podizanje izlaznosti i bez njih bi izlaznost bila manja za oko četiri procenta poena, odnosno oko 45 odsto.

Nedeljkov je precizirao da su izbori bili najgori do sada posmatrani u celini – od predizbornog procesa do samog izbornog dana.

Na osnovu preliminarne analize izbornog dana, nepravilnosti i incidenti su zabeleženi na osam do deset odsto biračkih mesta, što je prema podacima CRTA duplo više nego na izborima 2016.

Nedeljkov napominje da su nepravilnosti bile usmerene pre svega da bi se podigla izlaznost na izbore, a da bi bez njih ona bila manja za oko četiri procentna poena, odnosno oko 45 odsto.

Crta je zabeležila nepravilnosti u vidu kupovine glasova, pritisaka na birače van biračkih mesta, fotografisanje glasačkih listića, vođenje paralelne evidencije izašlih birača, višestruko glasanje jedne iste osobe, kao i glasanje bez dokumenata.

“Na osnovu prikupljenih dokaza, Crta će podnositi prijave nadležnim institucijama i o tome ćemo obaveštavati javnost”, najavio je Nedeljkov.

On je dodao da u predizbornoj kampanji nije postojala ravnopravnost učesnika na izborima, bila je prisutna intenzivna funkcionerska kampanja, zloupoteba javnih resursa, a ključna pravila igre su promenjena tokom samog izbornog procesa.

“Ovi izbori ispunjavaju minimalne demokratske standarde, ali njihovo održavanje ugrožava demokratiju jer svaki sledeći će biti lošiji a stanje demokratije lošije nego u ovom trenutku”, naglasio je Nedeljkov.