CRTA: Izbori bi mogli da prodube krizu demokratije u Srbiji, postoji bojazan da će rasti broj građana koji ne vide izbore kao put promena

0
Foto: Profimedia/Ilustracija

Direktorka Crte Vukosava Crnjanski izjavila je da bi predstojeći izbori mogli da prodube krizu demokratije u Srbiji i da postoji bojazan da će rasti broj građana koji ne vide izbore kao put političkih promena.

Tokom obraćanja Odboru za monitoring Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, Crnjanski je ocenila da je prošlogodišnji međupartijski dijalog o izbornim uslovima doneo rezultate ograničenog dometa.

“Ukoliko institucije kao što su Tužilaštvo, Agencija za borbu protiv korupcije i Regulatorno telo za elektronske medije (REM) ne budu značajno unapredile delovanje u zaštiti javnih interesa u toku predizborne kampanje, ne možemo očekivati da će izbori 2020. biti sprovedeni na bolji način u odnosu na ranije izbore koje je Crta u punom kapacitetu posmatrala – parlamentarne 2016. godine, predsedničke (2017.) i lokalne beogradske (2018.)”, rekla je Crnjanski.

“Neravnomerna medijska zastupljenost, funkcionerska kampanja i zloupotreba javnih resursa, kao i višestruke strategije pritiska na birače, plašimo se, obeležiće i ove izbore. Posmatračka misija Crte fokusiraće se na te nepravilnosti kao i, nadamo se, ODIHR i druge organizacije u okviru Međunarodne posmatračke misije”, rekla je Crnjanski.

Kako je navedeno u saopštenju, direktorka Crte osvrnula se i na novu inicijativu za spuštanje izbornog cenzusa sa pet na tri odsto i ocenila da je to očigledno planirano kako bi se neutralisao efekat bojkota i deluje kao pokušaj da se obezbedi “privid demokratskog karaktera institucija.”

Ilustrujući činjenicu da su funkcioneri vlasti uveliko u kampanji i pre nego što su izbori raspisani, Crnjanski je navela primer Ane Brnabić koja je, gostujući nedavno u televizijskoj emisiji u svojstvu predsednice Vlade Srbije, pozvala birače da glasaju za Srpsku naprednu stranku, zbog čega je Crta protiv nje podnela prijavu Agenciji za borbu protiv korupcije, navedeno je u saopštenju.

(Beta)