“Crnogorskoj vlasti ne smeta Tači, ali im smetaju sveštenici, dok su uz nas i papa i braća muslimani”: Mitropolit Amfilohije u još jednoj litiji…

1
Foto Igor Pavicevic

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije rekao je sinoć da crnogorskoj vlasti koja donosi “bezakone zakone”, nije smetalo da pozove Hašima Tačija, a da sa druge strane vladike pretresaju na granici.

“Ova vlast je Hašima Tačija jednog razbojnika koji je sramota i za čestiti albanski narod dovodila sa svim počastima, a sada pregledaju sveštenike na granicama, smatraju da su opsani za Crnu Goru. Nadamo se da će to vreme proći i da će se vlastodršci urazumiti”, rekao je on okupljenima ispred Hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici.

Vladika Amfilohije je rekao da se nada da će se “vlastodršci urazumiti i ukinuti” Zakon o slobodi veroispovesti koji je, kako je dodao, sramota i za njih i za državu.

“Posebno je sramota za Crnu Goru pred čitavom Evropom. To je ono što svedoči cela Evropa. Dobijamo podršku iz Berlina, Pariza, Njujorka, Londona, ne samo od predstavnika pravoslavne crkve, na čelu sa našim i carigradskim patrijarhom, nego i od rimskog pape i od naše braće Muslimana”, rekao je Amfilohije.

Kako je dodao, u Crnoj Gori je crkva prisutna od četvrtog veka, a samo su tu doneli zakone oni koji ne veruju u Hrista i misle da je moguće ubiti Hrista na način kako mu je presudio Pontije Pilat, iako je znao da je nevin, ali mu je zbog interesa i staha od Judeja obezboženih presudio na raspeću.

“Takve presude, sudovi i zakoni danas se obnavljaju. Zakoni prokletoga cara Dukljanina”, rekao je on.

Dok je govorio Amfilohije okupljeni su skandirali “Ne damo svetinje”.

Hiljade vernika i sinoć je prisustvovalo molebanu i učestvovalo u litiji u znak protesta zbog Zakona o slobodi veroiposvesti.

Litije su održane širom Crne Gore.

(Beta)

1 KOMENTAR

Comments are closed.