Crnogorsko ministarstvo pozdravilo odluku Beograda, ali i dalje žele da izbace Božovića

0
Foto: Profimedia

Ministarstvo spoljnih poslova neće povući svoju odluku o proglašavanju ambasadora  Srbije u Crnoj Gori Vladimira Božovića personom non grata, saopštili su oni. 

Kako su rekli,  oni, kao i evropski komesar Oliver Varhelji, pozdravljaju odluku Vlade Republike Srbije da odustane od proterivanja ambasadora Crne Gore u Srbiji, jer za to nije ni bilo razloga.

“Ambasador Milošević predstavlja svoju zemlju poštujući Republiku Srbiju, ne mešajući se u njena unutrašnja pitanja, sa uzdržanošću prema zemlji domaćinu čak i onda kada se Crna Gora grubo vređala i ponižavala sa različitih adresa u Srbiji, crnogorski državni simboli skrnavljeni, a zbog toga reagovale i različite međunarodne adrese”, kaže se u saopštenju.

Prema njihovim rečima, “za razliku od našeg, ambasador Srbije u Crnoj Gori u kontinuitetu se mešao u unutrašnja pitanja zemlje u kojoj službuje, svojim interpretacijama istorije dovodeći u pitanje njenu samostalnost i nezavisnost, negirajući Rezoluciju Skupštine Crne Gore o nelegitimnoj Podgoričkoj skupštini, za koju se zna šta je predstavljala u našoj istoriji. Na ovo mu je iz Ministarstva spoljnih poslova više puta skrenuta pažnja, uz upozorenje da se radi o nedozvoljenom i nediplomatskom ponašanju prema zemlji domaćinu. Nažalost, uzalud i bez razumevanja”.

Oni su rekli da zbog toga “ova Vlada i ovo Ministarstvo spoljnih poslova neće povući svoju odluku.”

Oni su dodali da je neshvatljiva izjava premijerke Srbije Ane Brnabić  i da u stvari govori da je ambasador Božović zapravo prenosio i zvanične stavove srpske Vlade, što je potvrda i nastavak grubog mešanja u unutrašnja pitanja Crne Gore.

“Nažalost, komesar Varhelji je ovog puta propustio da, pre izrečene sugestije, sa partnerima i prijateljima u Crnoj Gori, sa kojima je mnogo puta razgovarao o težim i delikatnijim pitanjima regiona, barem razmijeni osnovne informacije i mišljenja o meritumu stvari. Verujemo da bi i on, posebno kao neko ko dolazi iz Mađarske, zemlje koja ima pojačan senzibilitet za pitanja ovakvog karaktera, kao političar i zvaničnik bolje razumo naš odnos prema ambasadoru koji se u kontinuitetu meša u unutrašnje stvari i povređuje nacionalne interese zemlje prijema”, kaže se u saopštenju.

Oni tvrde da je Crna Gora  u potpunosti i istinski posvećena regionalnoj saradnji i dobrosusedskim odnosima, “što predstavlja ne samo stub evropske integracije, kako je istakao komesar Varhelji, već ključni element naše vanjske politike koju godinama promovišemo u svim bilateralnim i multilateralnim okvirima, što je veoma dobro poznato našim evropskim partnerima”.

“Stoga, čvrsto smo uvereni u ispravnost svoje odluke, s obzirom na to da ne možemo tolerisati ponižavanje crnogorskog državnog i nacionalnog dostojanstva od strane diplomatskih predstavnika u našoj zemlji”, zaključeno je u saopštenju.