Crnogorsko ministarstvo: “Dosta nam je srpskog ‘nemešanja’. Dačić je korifej…”

0
(BETAPHOTO/MILOS MISKOV/MO)

(Beta) – Crnogorsko ministarstvo spoljnih poslova (MVP) ocenilo je da je mešanje Srbije u unutrašnja pitanja Crne Gore aksiom koji je u većoj ili manjoj meri prisutan decenijama, a da je aktuelni šef srpske diplomatije Ivica Dačić bio i ostao jedan od “korifeja” takve politike.

Kako se navodi u saopštenju, Dačić je izjavom o “lažima” šefa susedne države još jednom demonstrirao svoj prefinjeni diplomatski repertoar i “posvećenost” duhu dobrosusedstva, saradnji i unapredjenju odnosa Srbije i Crne Gore, ali i medju državama Zapadnog Balkana.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da crnogorski predsednik Milo Djukanović nastavlja da plaši gradjane Crne Gore lažima o Srbiji i navodnoj velikosrpskoj državnoj politici, optužujući Beograd da se mešao u unutrašnje stvari te države.

Crnogorsko Ministarstvo u saopštenju objavljenom kasno sinoć navodi neke od primera “nemešanja” Srbije u unutrašnje stvari Crne Gore.

“Prijetnje i ‘dobronamerna’ upozorenja o ‘bratoubilačkom ratu u Crnoj Gori’ preporuke da je za ‘rušenje Djukanovća potrebno jedinstvo svih drugih’, kao i usijana nacionalistička retorika kojom je g-din Dačić pozivao da se gradjanima Srbije koji o Crnoj Gori, njenoj politici i njenoj vlasti ne misle isto kao on ‘oduzme srpsko državljanstvo’, samo su manji i benigniji isečak iz širokog opusa izjava srpskog ministra spoljnih poslova”, navodi se u regovanju.

Kako se dodaje, sličan, “možda još groteskniji, ali i izraženo militaristički ton, primeren ediciji nemešanja Srbije” u crnogorska pitanja, mogao se čuti u izjavama ministra odbrane Vulina.

“Koji je uz to pokušao da kao civilni političar udje na teritoriju Crne Gore u uniformi! Kad mu to ipak nije uspelo stigla je izjava da se u njegovoj pratnji nalaze ‘srpski generalni i srpski pukovnici’, koji će uvek ‘doći da budu sa svojim narodom’ Vulinova izjava, data odmah posle parlamentarnih izbora da se ‘Crna Gora vratila sebi, klima se promenila, više ništa neće biti isto’, potvrdjuje, nažalost, da u politici Beograda prema Crnoj Gori, kada su u pitanju njeno suvereno pravo da sama odlučuje o magistralnim pravcima unutrašnje i vanjske politike, nema ništa novo”, dodaje se.

Iz MSP-a navode da za svojim kolegama nije zaostajao ni ministar zdravlja Lončar uveravanjima da čini sve da se Crnogorci što je moguće više potiskuju iz zdravstvenog sistema Srbije, ili omalovažavanjem zdravstva u Crnoj Gori izjavama da “oni tamo nemaju ni laboratorije”.

“Pored srpskih političara kampanji ‘nemešanja’ svoj doprinos su davali i crkveni velikodostojnici, pa je tako npr. patrijarh Irinej u prisustvu predsednika Vučića, izjavljivao da se u Crnoj Gori dogadjaju stvari kojih ‘nije bilo ni za vreme Otomanske imperije’, da je cilj ‘da se protera srpski narod, kao što su to radile ustaše u Hrvatskoj’, te da se u Crnoj Gori ‘stvara nova, crnogorska nacija’, što je inače, stalna tema ovakve klero-nacionalne retorike”, navodi se u saopštenju.

U MSP ukazuju i na srpske medije koji su, kako ističu, punih osam meseci vodili nezapamćenu kampanju protiv susedne zemlje.