Crnogorski pokret podneo prijavu protiv Vlada Georgieva i Mitropolije crnogorsko-primorske

2
Foto Igor Pavićević

Crnogorski pokret podneo je krivičnu prijavu Vrhovnom državnom tužilaštvu Crne Gore protiv Mitropolije crnogorsko-primorske i pevača Vlada Georgieva.

Kako CP navodi, prijavu su podneli zbog krivičnih dela protiv ustavnoga uređenja i bezbednosti Crne Gore i krivičnoga dela izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje, prenosi RTCG.

Podsetimo, na manifestaciji “Trg od ćirilice” u Herceg Novom, a tokom koncerta “Za naše Kosovo i Metohiju” Georgiev je pevao “Tamo daleko” i “Crna Gora i Srbija to je jedna familija”.

“Na koncertu su se istupima govornika, podržanih organizovanim klerofašističkim divljanjem mase huligana, vređali Crnogorci i Crna Gora i prizivala okupacija zemlje. Izvodile su se pesme “Tamo daleko” i “Crna Gora i Srbija to je jedna familija”, koje su osobenom interpretacijom pevača Vlada Georgieva, menjanjem određenih reči, sugerisale da su delovi Crne Gore Srbija i da je Crna Gora podređena Srbiji”, poručuju iz CP.

Kažu da je poznato da je Vlado Georgiev, izvodeći pesmu “Tamo daleko” po Srbiji, pevao stihove “Tamo daleko daleko, daleko kraj mora, tamo je Herceg Novi, tamo je Srbija”.

“Ovaj put je pevajući o Srbiji “kraj mora”, jasno, u pregrejanoj nacionalističkoj atmosferi, asocirao na navedene stihove u kojima se Herceg Novi smešta u Srbiju, jer se u originalnom tekstu pesme kaže «daleko od mora«”, stoji u saopštenju CP.

Naknadni pokušaji da se, kako poručuju iz CP, relativizuje odgovornosti samo su pokušaj da se prikrije jasna namera izazivanja nacionalističke euforije.

“Posebno što se u publici nalazio veći broj turista iz Srbije i imajući u vidu da se Herceg Novi u Srbiji predstavlja kao ‘srpski grad’”, poručuju iz CP.

Očekuju da će Tužilaštvo postupiti po njihovoj prijavi.

“Iako nam iskustvo govori da se tužilaštvo namerno ograđuje od postupanja po krivičnim prijavama protiv MCP, što je dovelo do toga da se MCP još više ponaša ne obazirući se na zakone Crne Gore, nastavljajući da svojim ponašanjem vređa pripadnike crnogorske i drugih nacija, vernike CPC, inovernike i ateiste, prepravlja crnogorsku baštinu, gradi bez dozvole, poziva svoju pastvu na fizičko nasilje i suprostavljanje državnim organima”, navode u Crnogorskom pokretu.

Sve to, kako ističu za posedicu ima osećaja nekažnjivosti i osionosti kod SPC.

“Toliko su se osilili, zbog nečinjenja pravosuđa, da su počeli da izdvajaju delove Crne Gore iz Crne Gore”, navode u CP.

Pozivaju državne organe da, u saradnji sa međunarodnom zajednicom, pokrenu reformu pravosuđa, jer je, kako ističu, neprihvatljivo da u pravosuđu rade ljudi koji dele stavove MCP.

“Ne postoji drugo objašnjenje zašto ne dozvoljavaju da se sudski utvrdi postoji li odgovrnost za ikrimisana dela za koja smo podneli prijave. Navešćemo samo, kao očigledan primer, skrnavljenje kulturne baštine, koje je više nego jasno KZ opisano kao krivično delo za koje je zaprećena i dugogodišnja zatvorska kazna.Verujemo da ne moramo nikoga ubeđivati da su odgovrna lica u eparhijama SPC u Crnoj Gori to nedelo učinili nebrojeno puta”, zaključuje se u saopštenju Crnogorskog pokreta.

Podsetimo, prijavu je najavilo i crnogorsko Ministarstvo kulture.

2 KOMENTARA

  1. Црногорски комунисти, уз српске, били су највернији Титови доглавници, у разрачунавању са невиним људима који нису желели да носе титовку капу с петокраком. Од њихове руке највише Срба из Србије и Црне Горе страдало је на Голом отоку и у чисткама у Београду и другим српским градовима. На жалост, на многим местима у власти и данас су наследници највернијих комуниста, агитатора и пропагандиста. Па им смета све што има српски предзнак. Без срама и стида.

  2. Udruzenje crnogorskih komunista iz Titograda ‘Goli otok’ trazi zatvaranje Georgijeva Vlade.
    Druze Markse, zasto i dalje ubijas Srbe?

Comments are closed.