Crnogorska vila “Smokvica” jedna od najtraženijih nekretnina na prestižnom portalu “Mansion Global”: Autentični Mediteran se u svetu kotira kao luksuz

AUTENTIČNE PALATE I KAMENE KUĆE NA JADRANSKOJ RIVIJERI SE VISOKO KOTIRAJU NA SVETSKOM TRŽIŠTU LUKSUZNIH NEKRETNINA

0
Foto promo

Vekovima stara kamena kuća na poluostrvu Smokvica na crnogorskoj rivijeri proglašena je za jednu od najtraženijih luksuznih rezidencija na portalu Mansion Global u prethodnoj kalendarskoj godini. Ovaj prestižni portal za nekretnine uživa poverenje kupaca sa najistančanijim ukusom za estetiku, velike investicije, pasionirane kolekcionare luksuznih nepokretnosti, i broji preko 30 miliona poseta godišnje.

“‘Stamena dama’ na sopstvenom privatnom poluostrvu Smokvica u Reževićima datira iz XIV veka i na tržištu luksuznih nekretnina prodaje se po ceni od sedam miliona evra. Vila Smokvica je sagrađena od kamena, sa krovom od terakote i drvenim zelenim škurima. Ta okućnica je Mediteran u malom, odakle puca pogled na sve nijanse modroplavih talasa Jadrana i gde do terase dopire miris soli, mešajući se sa četinarima planinskih masiva. Spokoj bonace i divlja lepota nevere – to je taj detalj koji čini razliku u luksuzu i po čemu jadranska obala odskače i visoko se kotira na tržištu autentičnih destinacija za nekretnine”, ističe Niko Laković, direktor Montenegro Sotheby’s Realty-a.

Lakovićev portfolio na tržištu nekretnina Montenegro Sotheby’s bazira se na prodaji rezidencija na Jadranu – njegova ekspertiza je i valorizacija kulturnog, istorijskog i arhitektonskog nasleđa koje baštine Jadran i Mediteran.

Laković je zagovornik stava da se autentičan Mediteran, od arhitekture do načina života primoraca, u svetu kotira kao poseban luksuz, i to zasluženo, i da je ova Mansion Global’s lista to i dokazala: pored savremenih i najvećih arhitektonskih dostignuća na ovoj platformi, vila Smokvica “Mediteran u malom” je najcenjenija, i tu ne govorimo prvenstveno o novcu, već o poštovanju svega što Mediteran jeste.

Sotheby’s je brend koji uživa poverenje svetske javnosti i sinonim je za aukcije najvrednijih umetnina na svetu. Ova kompanija se istovremenom bavi i prodajom luksuznih nekretnina i sinonim je za najviše standarde izvrsnosti i u ovom poslu.

Na mapi od 72 države sveta u kojima ova poslovna imperija niže svoje uspehe, od 2020. godine se nalazi i Crna Gora. Strastveni kolekcionari umetnina i nekretnina, koji su jedni od najbogatijih, upoznati su od skoro i sa tržištem trofejnih nekretnina širom crnogorske obale i Jadrana.

Tako se Vila Smokvica i druge autentične nekretnine rangiraju kao najcenjenije na svim meridijanima – o njoj i sličnima na rivijeri pišu globalni mediji u svojim najboljim editorijalima, kao što su Bloomberg, New York Times, Financial Times, Wall Street Journal…

Vila Smokvica – Sveti Stefan u minijaturi

Rezidencija Smokvica se je sagrađena na poluostrvu od 2.152 kvadratna metra čistog Mediterana – stene sa zelenom oazom borova, čempresa, masline i divlje primorske voćke sa slatkim plodom smokve, do istorijskog nasleđa same rezidencije jer su se iz ove kuće branili Paštrovići od čestih napada gusara.

Rezidencijalni deo kamene vile u kojoj je pisana lokalna istorija čine četiri spavaće sobe, pet kupatila, prostrani dnevni boravak sa trpezarijom i kuhinjom – kuriozitet je da su unutar stene na utvrđenju Smokvica sagrađene i dve spavaće sobe koje su nekada bile puškarnice. Rustika Mediterana je identitet enterijera ove vile sa kamenim zidovima, drvenim gredama i autentičnim primorskim nameštajem. Vila u hladu drevnih borova ima sedam terasa – gumna spojenih kamenim stepenicama koja pružaju potpunu privatnost. Ostrvo ima i dva izvora slatke pitke vode.

Kuriozitet je da su za sedam vekova postojanja vile u Reževićima vlasnici ovog raskošnog primorskog raja bile samo tri porodice – teško je odreći se ovog luksuza koji samo priroda kreira.

Pretpostavlja se da je današnja luksuzna nekretnina od istorijskog značaja u početku služila kao karantin za pomorce koji su se vraćali kući sa dugih plovidbi po svetskim akvatorijama, a zatim i kao njihovo odmorište. Nakon širenja kuge u Veneciji 1347. godine, luke na Jadranu su otkazivale gostoprimstvo brodovima za koje se sumnjalo da dolaze iz inficiranih područja.

Ovo poluostrvo je bilo prva spona između mora i kopna, i utočište onih koji su morali u izolaciju pre nego što bi zagrlili svoje bližnje. Izolovano i ušuškano između borova, vekovima je služilo kao lazaret, samostan na ostrvu, te i danas, zbog svog izgleda, ostaje kao stameni izaslanik. Život na njemu kreiran je po meri ljubitelja starog i autentičnog Mediterana  – i samo retki imaju taj “luksuz” da ga prepoznaju i uživaju u detaljima svakodnevice na obali.

Autentican Mediteran je luksuz

Osim što je jedna od najzapaženijih nekretnina na portalu Mansion Global, vila Smokvica je konkurenciju nadmašila i cijenom od sedam miliona evra, iako je po površini od 200 kvadratnih metara ujedno najmanja od svih pet nekretnina na pomenutoj listi. Poređenja radi, druga na listi je vila u arhipelagu Maldiva sa privatnim bazenom i toboganom koji vodi pravo u Indijski okean. Iako ima 625 kvadratnih metara, cena joj je 6,5 miliona evra. Trećeplasirana “trougaona kuća” u Kaliforniji površine 490 kvadratnih metara, smeštena između dva brda, košta 2,8 miliona evra. Kuća u priobalju Švedske, s površinom 405 kvadrata sa privatnom lukom, koja je na četvrtom mestu, ceni se 2,6 miliona evra. Na začelju liste je kuća Mevs u Londonu, koja ima 371 kvadratni metar a cena joj je 3,9 miliona evra.

Još jednom je dokazano da kvalitet nadmašuje kvantitet, pa i kada je u pitanju merna jedinica m². A zašto? Zato što su autentičnost, priroda i nasleđe vrednosti koje prevazilaze sve ostale kategorije, pa i u domenu nekretnina.