MCP: “Policija pretukla vladiku Metodija i nekoliko vernika”. MUP: “Nismo”

0
FOTO TANJUG/ MARIJA PETROVIC/ bk

Crnogorska policija pretukla je noćas vladiku dioklijskog Metodija na mostu na Đurđevića Tari, potvrđeno je za “Blic” u SPC.

Policija je, prema saznanjima Blica, pretukla vladiku i nekoliko vernika koje su oborili na zemlju i tukli pendrecima i nogama.

“Povređena su dva vernika, koji su pokušavali da ga zaštite. Jednom je polomljen kuk, a drugom ključna kost i oni su hospitalizovani u pljevaljskoj bolnici, ističu u Mitropoliji”, prenose Novosti.

Vladika i građani Crne Gore , vernici srpske pravoslavne crkve pretučeni su u toku mirnog protesta protiv donošenja spornog Zakona o slobodi veroipovesti, koji je jutros oko 3 sata usvojen u Crnogorskoj skupštini.

Uprava policije tvrdi da niko od njenih pripadnika sinoć nije pretukao episkopa dioklijskog Metodija, prenose “Vijesti“.

“Netačni su navodi Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP) da je policija pretukla Preosvećenog Episkopa dioklijskog Metodija”, navodi se u saopštenju Uprave policije.  
Poslanici Skupštine Crne Gore usvojili su noćas sporni Zakon o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom statusu verskih zajednica na sednicu tokom koje je zabeležen niz incidentata, uključujući i hapšenja najmanje 18 poslanika opozicionog Demokratskog fronta (DF) od koji je troje zadržano u policiji.

Iz SPC ranije je saopšteno da Predlog zakona o slobodi veroispovesti predstavlja osnov da država otme crkvenu imovinu i da će se taj akt odnositi na više od 650 svetinja, uključujući i manastir Ostrog.