Crna Gora: “Stekli su se uslovi za odjavu epidemije, prošlo je 28 dana…”

0
Foto: Profimedia

Pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje (IJZ) Crne Gore Senad Begić saopštio je danas da su se stekli uslovi da se “odjavi” epidemija kovid-19, ali i ukazao da i dalje ostaje prisutan rizik od oboljevanja.

Begić je Televiziji Crne Gore kazao da se “stiču epidemiološkli uslovi da IJZ razmišlja o odjavi epidemije”, jer u poslednjih 28 dana nije zabeležen nijedan novi slučaj korona virusa.

On je, međutim ukazao da “odjava” epidemije “ne menja mnogo situaciju na terenu, jer rizik od oboljevanja i dalje ostaje prisutan”.

“Odjava epidemije ne znači ništa. Prvi talas je formalno završen, ali mere i naredbe Ministarstva i preporuka IJZ i dalje ostaju na snazi. To su fizička distanca, pranje ruku i upotreba maski”, rekao je Begić.

On je dodao da je u svim zemljama EU nošenje maski obavezno kao i u Crnoj Gori, u zatvorenim, javnim prostorima gde ne može da se održava fizička distanca od dva metra, a da trajanje te mere zavisi od kretanja oboljevanja.

Crna Gora je od ponedeljka otvorila granice, ali u zemlju mogu ući samo građani onih zemalja koji imaju manje od 25 obolelih na 100.000 stanovnika.

Iako su granice otvorene i sa Srbijom, to ne znači da državljani ili rezidenti te zemlje za sada mogu ući u Crnu Goru, jer u Srbiji ima više od 25 obolelih na 100.000 stanovnika.

Ulazak iz Srbije u Crnu Goru za sada je moguć jedino crnogorskim državljanima i strancima sa stalnim ili privremenim boravkom u Crnoj Gori, ali uz mere samoizolacije ili karantina u trajanju od 14 dana.

(Beta)

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus