Crna Gora otvorila granicu ka Kosovu i Metohiji, nasilne demonstracije u Mineapolisu, Trampov rat sa društvenim mrežama: Vaš brifing za petak

0

CRNA GORA OTVORILA GRANICE KA KOSOVU I METOHIJI – Crna Gora je dozvolila ulazak na svoju teritoriju od 1. juna bez obaveznog testa ili karantina za strance koji dolaze iz zemalja u kojima je stopa aktivnih slučajeva koronavirusa manja od 25 na 100.000.

Prema mapi koja je objavljena na Tviter nalogu crnogorske vlade, spisku koji je pre nekoliko dana objavio premijer Duško Marković, pridruženo je i pravo građana Kosova i Metohije da putuju u Crnu Goru.

Nacionalno koordinaciono telo za zarazne bolesti (NKT) saopštilo je u četvrtak uveče da je na predlog Instituta za javno zdravlje Crne Gore (IJZCG) odlučilo da je od 1. juna dozvoljen ulazak stranaca u Crnu Goru, i to bez karantina i samoizolacije, ako je stopa aktivnih slučajeva koronavirusa manja od 25 na 100.000 stanovnika u državi čiji je stranac rezident i u državi iz koje stranac ulazi u Crnu Goru, objavljeno je na zvaničnom Tviter profilu Vlade Crne Gore.

BRNABIĆ: JASNA MI JE PORUKA PODGORICE DA SU SRBI TAMO NEPOŽELJNI – Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da joj je “savršeno jasna” poruka Podgorice da su građani Srbije nepoželjni u Crnoj Gori.

Ona je za televiziju B92 ocenila da je odluka Crne Gore o otvaranju granica te zemlje za građane više zemalja ali ne i Srbije, pogrešna i da predstavlja “klasičan slučaj kada politikantstvo zamagli ekonomski interes i ono što je dobro za vašu privredu i građane”.

“Ta njihova odluka je vođena političkim motivima a što se tiče poruke premijera Markovića da sam mogla da ga pozovem kako bi mi razjasnio tu odluku, nema šta da mi je neko obrazlaže, sve mi je savršeno jasno”, rekla je predsednica Vlade Srbije.

ODBIJENA LISTA NAPREDNJAKA KOJI NE PODRŽAVAJU KRAGUJEVAČKI SNS – Gradska izborna komisija u Kragujevcu je većinom glasova odbila proglašenje izborne liste Grupe građana “Dr Vladica Stanojević” na kojoj su članovi Srpske napredne stranke (SNS) koji ne podržavaju lokalnu listu SNS. Razlog za odbijanje liste je, prema navodima sajta Grada Kragujevca, neotklanjanje nedostataka koje je naložila GIK.

Grupa građana “Dr Vladica Stanojević” je 25. maja podnela GIK-u listu sa 58 kandidata za odbornike Skupštine grada, čiji je nosilac Vladica Stanojević, direktor Zavoda za zbrinjavanje odraslih ” Male pčelice”.

Listu je potpisima podržalo 1.700 građana. GIK je najpre utvrdio da ta lista “sadrži nedostatke koji su smetnja za proglašenje” i naložio podnosiocu da ih otkloni najkasnije u roku od 48 časova. Podnosilac izborne liste je blagovremeno, 27. maja, izbornoj komisiji ponovo dostavio izbornu listu, ali je njeno proglašenje danas odbijeno.

MINEAPOLIS GORI, JEDNA OSOBA NASTRADALA TOKOM NEREDA, NAPADNUTI I VATROGASCI – Nasilni protesti zbog smrti Afroamerikanca koji je preminuo tokom policijskog hapšenja potresaju američki grad Mineapolis već dva dana. Gnevna masa pljačka prodavnice, pali vatre i ostavlja kilometre pustoši i razaranja, prenosi N1.

Dok protesti u Mineapolisu još traju, šef policije Džon Elder je na konferenciji za medije rekao da je tokom sukoba poginula jedna osoba. On je rekao da je policiji žao zbog incidenta i priznao da ima i udela policije u nastajanju nesigurne atmosfere u gradu.

Gradonačelnik Džejkob Frej je zatražiio od guvernera države Minesote da pošalje vojne trupe – Nacionalnu gardu.

Protesti koji su počeli u sredu i traju i danas, najrazorniji su od smrti Džordža Flojda, snimljenoog kako se guši dok mu tokom hapšenja policajac kolenima pritiska vrat gotovo osam minuta. Na snimku se čuje kako Flojd moli policajca da popusti pritisak i govori da ne može da diše i prestaje da govori i da se pomera.

TRAMP NASTAVIO RAT SA DRUŠTVENIM MREŽAMA – Predsednik SAD Donald Tramp potpisao je noćas naredbu kojom se dovodi u pitanje zaštita društvenih mreža od tužbi, čime je nastavio rat protiv tih sredstava komunikacije.

“Danas potpisujem izvršnu naredbu da zaštitim i podržim slobodu govora i prava američkog naroda”, rekao je Tramp.

Tramp je naredbu potpisao dan pošto je optužio Tviter za “potpuno gušenje slobode govora” – kako je nazvao to što je ta društvena mreža upozorila korisnike da provere istinitost informacija koje je američki predsednik izneo.

Te poteze je Tramp ocenio kao “uredničke odluke” Tvitera koje spadaju u oblast političkog aktivizma, navodi Asošiejted pres.

BRITANCI POPUŠTAJU MERE, JAVNA OKUPLJANJA DO ŠEST OSOBA – Britanski premijer Boris Džonson objavio je da će od sledeće nedelje, u okviru novog umerenog popuštanja restriktivnih mera, biti dozvoljeno okupljanje do šest osoba iz različitih domaćinstava na otvorenom.

Džonson, koji se danima suočava s kritikama što nije smenio svog najbližeg saradnika Dominika Kamingsa koji je putovao na sever zemlje uprkos zabrani kretanja, rekao je da porodice i prijatelji u grupama do šest osoba mogu od ponedeljka da se sastaju na otvorenom, u parkovima i privatnim dvorištima.

On je rekao da je to “dugo očekivani trenutak radosti” za roditelje, dede i babe, ali je upozorio da ljudi moraju da poštuju distancu od dva metra udaljenosti od drugih, radi sprečavanja širenja novog korona virusa.

MEDICINSKE SESTRE U BRAZILU UMIRU VIŠE NEGO U BILO KOJOJ DRUGOJ ZEMLJI – Novi koronavirus je u Brazilu ubio više medicinsih sestara nego u bilo kojoj drugoj zemlji, ukazuju podaci Međunarodnog saveta medicinskih sestara.

Ta organizcija nije navela cifre jer ažurira podatke iz sveta koje će sve objaviti početkom sledeće nedelje, rekao je Ričard Eliot, direktor za komunikacije Saveta za agenciju AP.

U Brazilu je dosad prijavljena smrt 157 medicinskih sestara, tehničara i medicinskih pomoćnika od bolesti kovid-19, objavio je brazilski Savet medicinskih sestara. Taj savet je upozorio da broj umrlih raste i da to zavisi i od nabavke lične zaštitne opreme.

DANAS SE NASTAVLJA FUDBALSKI ŠAMPIONAT SRBIJE – Fudbalsko prvenstvo Srbije nastaviće se danas posle dva i po meseca pauze zbog pandemije korona virusa.

Super liga će se nastaviti utakmicama 27. kola, koje će se igrati pred praznim tribinama, dok će u preostala tri biti dozvoljeno prisustvo publike.

Igraće se po tri utakmice u petak i subotu, kao i dve u nedelju.

Lider na tabeli Crvena zvezda imaće priliku već u petak da obezbedi novu titulu šampiona Srbije, pošto je ukinut plej-of.

NASLOVNE STRANE DNEVNIH NOVINA: