“Crna Gora emancipovanog građanina dobila tokom litija. Svi su znali da, braneći Crkvu, brane i Ustav…”

0
Printscreen/YouTube/Sputnjik TV

Rektor cetinjske Bogoslovije Gojko Perović je rekao da je Crna Gora paradoksalno emancipovanog građanina dobila tokom verske, crkvene litije.

“Kod nas u Crnoj Gori nije u pitanju sukob među narodima, niti rat Crnogoraca sa spoljnim neprijateljem – nego unutrašnje osvajanje slobode, građansko oslobođenje od jednopartizma, jednoumlja…”, rekao je Perović, a prenose podgoričke Vijesti.

Smatra da je bivša vlast probala sa preko noći i jednostrano crkvenu imovinu proglasi državnom i da je to bio udar na temeljne vrednosti sekularnog društva.

“Zato su se litijama priključili ili ih javno podržali i oni crnogorski građani koji su agnostici, ateisti, pripadnici drugih vera. Svi su znali, da braneći Crkvu i njena prava, oni zapravo brane Ustav. A Ustav je brana protiv samovolje i proizvoljnosti. To je ta tačka okupljanja svih, i to je razlog zašto su se, vremenom, litijama priključili i i oni koji su prethodno bili nezadovoljni i drugim nekim nepravdama…”.

Naveo je i da kao građanin Crne Gore, ceni da je država dobila jedan novi kvalitet.

“Nije prosto naša sreća što je smenjen jednopartizam i što se vlast pokazala smenjivom, nego što se nova vlast izglasava u atmosferi da joj niko ne daje podršku unapred. Gotovo da nema partije u poziciji ili opoziciji koja nije iznela neku kritiku ili neko upozorenje na adresu mandatara tj. sadašnjeg premijera i njegove Vlade. Tako da smo u tom pogledu, verujem, rasterećeni budućeg kulta ličnosti”.

Istakao je da nije dobro za državu da ona “osniva” ili preuređuje crkve, niti da “Crkvi treba niti joj je na korist da se bavi državnom upravom”.

“To je moj istinsko uverenje, pa bih radio protiv samoga sebe, sopstvenih ideala i vrednosti, ako bi, ne daj Bože, i stoti dio bila istina ono za šta me optužuju neki ljudi koji su očigledno izgubili svaki kontakt sa realnošću. Zašto su ga izgubili – nije na meni da sudim. Neka im je Bog u pomoći”, rekao je Perović.

On je naveo da su tvrdnje opozicije da će kulturna baština Crne Gore preći u vlasništvo države Srbije, a posredstvom SPC, apsurdna i dramatična laž koja ima za cilj smišljeno i plansko produbljivanje podela.

“Bez obzira u kojim je sve državama u okruženju i na svetu SPC registrovana ili evidentirana (kao crkvena organizacija koja se proteže na svim meridijanima ove planete) ovde je reč o sređivanju našeg unutrašnjeg crnogorskog pravnog poretka, u skladu sa Ustavom i prethodnim zakonima. Crkvena imovina u Srbiji ne pripada državi nego Crkvi. Čak ni u Srbiji država ne može da konfiskuje crkvenu imovinu i da je proglasi za svoju, pa kako bi to onda mogla da uradi sa crkvenom imovinom u Crnoj Gori? To je neviđena besmislica….”, rekao je Perović.

“Pri tom, sva imovina SPC u Crnoj Gori adresirana je na njene eparhije i manastire čije sedište je u Crnoj Gori, i ne postoji ni jedan pedalj – osim izuzetaka koji se i ne tiču samih sakralnih objekata – crkvene imovine čiji je vlasnik neka adresa izvan Crne Gore. E to je notorna istina koja ruši i obesmišljava mrziteljsku ideologiju što je fabrikuje bivša partija na vlasti sa svojim medijskim agentima”, dodao je Perović.

Perović je naveo da “u svom ideološkom ludilu, oni hoće da jedno unutrašnje crnogorsko društveno i pravno pitanje predstave kao rat država ili rat svetova”.

“Jedina alternativa tome upravo jesu civilizovane izmene Zakona, koje iz tematike o slobodi veroispovesti uklanjaju imovinsko-pravna pitanja i koja onda, samim tim, upućuju na postupak da se pitanje vlasništva raspravlja pred crnogorskim sudovima u skladu sa crnogorskim zakonodavstvom, a ne putem pravljenja buke na ulicama i revizijom istorije, koja održava ambijent džungle ili šume, a ne uređene države”, zaključio je je Perović.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500