Crkva odlazi iz avlije Fate Orlović posle dve decenije: Vest je dočekala radosno i kaže: “Drago mi je, ne mogu kazat’ koliko…”

0
Foto: Profimedia

Pravoslavna crkva, sagrađena na imanju Fate Orlović iz Konjević polja, biće prebačena u Bratunac. To je rasplet dvadesetogodišnje sage i to tek po presudi Evropskog suda, piše Dojče vele.

„Konačno pravda, pravda na strani svih nas Bosanca i Hercegovaca. Ponosna  sam što se tako završilo bez ičeg, normalno, pravdom kako i zaslužujemo“, kaže Hurija Karić, Ona je ćerka Fate Orlović iz čijeg je dvorišta u Konjević Polju počelo uklanjanje crkve u skladu sa presudom Evropskog suda za ljudska prava od oktobra prošle godine.

Vest da je crkva u Konjević Polju bez ikakvih problema ispražnjena uz policijsko obezbeđenje, potvrđuje i Petko Rankić, načelnik odeljenja za urbanizam i prostorno uređenje opštine Bratunac. Crkva će, kaže, biti prebačena u Bratunac.

„Još od ranije postoji opštinska odluka da se na starom parkiralištu preduzeća ‘Vihor’ gradi spomen obeležje nastradalim Srbima u regiji Birač. Za tu odluku su glasali i Bošnjaci u Skupštini Bratunca“, dodaje Rankić. Na tom prostoru će biti i crkva.

Kako je do ovoga došlo

Sve je počelo 1998, dok još nije počeo značajan povratak izbeglih i prognanih Bošnjaka u Podrinje. Imanje je do početka rata u BiH pripadalo Fatinom mužu i njegovom bratu. Njen muž i još 20 članova porodice su ubijeni u genocidu u Srebrenici 1995.

Nakon rata im je imovina vraćena, izuzev parcele na kojoj je izgrađena pravoslavna crkva. Dok su se Fata i članovi porodice nalazili u izbeglištvu, imovina im je oduzeta u korist Crkvene opštine Drinjača i u njihovom dvorištu je napravljena crkva, a da porodica Orlović nije ništa znala o postupku eksproprijacije.

Nakon povratka u Konjević Polje 2000. godine, Fata Orlović pokreće sudski spor da vrati u posed tu parcelu. Ni nakon bezbroj tužbi, ročišta i sudskih presuda u njenu korist, crkva nije uklonjena. Više puta je optuživana za napad na policajce u svojoj avliji pa joj je suđeno pred Osnovnim sudom u Srebrenici.

Fata je išla do kraja da bi Evropski sud za ljudska prava u Strazburu doneo odluku koja  je pravosnažna postala od 1. januara 2020. S tim da je rok za izmeštanje crkve 1. april ove godine.

Fata se obradovala

„Moju majku je radosna vest dočekala na aerodromu u Sarajevu na povratku iz Amerike gde je četiri meseca bila u poseti deci“, kaže Hurija, jedna od sedmoro dece Fate Orlović.

„Mama se sad malo odmara od napornog puta i kod mene je u Srebreniku, uskoro će doći ovde svojoj kući. Vest je dočekala radosno i kaže – drago mi je, ne mogu kazat’ koliko, ali nećemo odmah ići tamo, pustićemo ljude da rade svoj posao, da se ne nerviraju.“

Član Predsedništva BiH Milorad Dodik je izjavio da crkvu ne treba uklanjati. „Ranije sam kao čovek rekao da treba ukloniti, a sada kao političar kažem da ne treba. Pa taman se radilo o Evropskom sudu.“

O tome Hurija kaže: „Valjda on ima prečih poslova nego da se bakće jednim objektom na privatnom imanju. Bolje bi mu bilo da povede više računa o deci koja svaki dan odlaze iz ove zemlje jer ne vide budućnosti, a on prima platu da im bude bolje.“