CRI: SAD kuju „šokantnu veliku zaveru“ po pitanju Sinđijanga

0
Foto: CRI

SAD su poslednjih dana objavile neutemeljene komentare povodom toga što su kineski građani spontano bojkotovali strane kompanije koje su donele odluke da ne koriste pamuk iz Sinđijanga.

Govoreći o tome, portparol Ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijen je juče izjavio da pojedini ljudi u SAD-u stigmatizacijom pamuka iz Sinđijanga, ozbiljno štete sektoru proizvodnje pamuka u Sinđijangu i pokušavaju da izazivaju konfrontacije između Vlade i građana Kine.

On je naglasio da u sektoru proizvodnje pamuka u Sinđijangu ne postoji „prisilni rad“. Uzgajivači pamuka ostvaruju visoku zaradu, oni su na osnovu jednakosti, dobrovoljnosti i dogovora potpisali ugovore o uzgoju pamuka i pri tome ne postoji nikakav prisilni rad. Prema zvaničnim podacima, stopa mehanizacije pri ubiranju pamuka u Sinđijangu u prošloj godini dostigla je 70 odsto, uzgajivači mogu preko mobilne aplikacije da naruče usluge branja pamuka, rekao je portparol.

„U ovo vreme mala grupa zemalja i pojedinaca se još bavi izmišljanjem priča o takozvanom „prisilnom radu“, zar oni misle na to da prisiljavamo mašine da rade“, zapitao je Džao.

„Američke kleveta na račun Vlade Kine i manipulacija iza zavese me podseća na govore bivšeg američkog državnog sekretara Kolina Pauela i bivšeg pukovnika kopnenih snaga Lorensa Vilkersona, održane u avgustu 2018. godine u Institutu Ron Pol“, rekao je portparol.

„To govori u prilog tome da zapadne zemlje na čelu sa SAD kuju šokantnu veliku zaveru po pitanju Sinđijang. One pokušavaju da prave haos u Sinđijangu kako bi sprečile razvoj Kine. Njihova kleveta na račun pamuka iz Sinđijanga je deo njihove zavere“, podvukao je Džao.

On je rekao da je kinesko tržište uvek otvoreno. Kina pozdravlja strane kompanije da investiraju u Kini i stalno rade na stvaranju povoljnog poslovnog okruženja za strane kompanije.

„Nadam se da će relevantne kompanije poštovati kineske zakone i propise i da neće poslužiti kao instrumenti pojedinih političkih snaga“, upozorio je portparol Džao.