Čovek koji je stvorio Fajzerovu vakcinu je optimista: Do kraja leta neće nam više trebati zatvaranja…

0
Ugur Sahin/Profimedia

Ugur Sahin, osnivač BioNTecha koji je s Fajzerom razvio vakcinu protiv kovida-19, veruje da će virus do kraja leta biti pod kontrolom u većini evropskih država i u SAD.

Nemci su, naime, sve nestrpljiviji oko restriktivnih mjea uvedenih zbog koronavirusa, a vlade država Evropske unije kritikovane su zbog sporog vakcinisanja stanovništva i poteškoća u nabavci vakcina.

Sahin, osnivač nemačke kompanije BioNTech, smatra da su ti problemi privremeni, da je moguće vakcinisati 70 odsto Nemaca do kraja septembra i da virus tada više neće biti toliki problem.

“U mnogim evropskim državama i SAD nam do kraja leta više neće biti potrebna opšta zatvaranja”, rekao je on za nedeljno izdanje Velta.

“Biće izbijanja virusa, ali to će biti pozadinski šum. Biće mutacija, ali nas neće plašiti“.

Dosada je u Nemačkoj barem jednu dozu vakcine primilo gotovo 9 odsto stanovništva. U Britaniji je jednu dozu primilo više od 50 odsto državljana.

Sporo vakcinisanje i nastavak restriktivnih mera u Nemačkoj utiču na popularnost konzervativaca kancelarke Angele Merkel kojima prema anketama pada podrška u godini izbora, prenosi agencija Rojters.