“Čovek koji je 1934. ubijen u Čikagu nije Džon H. Dilindžer”: Šta se dogodilo sa jednim od najpoznatijih američkih gangstera

0
Foto: Profimedia

Rođaci jednog od najpoznatiji američkih gangstera iz tridesetih godina prošlog veka Džona Dilindžera zatražili su ekshumaciju njegovih posmrtnih ostataka jer “imaju dokaze” da u grobu u Indijani nije sahranjen on, već neki drugi čovek.

Kako piše CNN, država Indijana je odobrila zahtev Majka Tompsona i Kerol Tompson Grifit, kojima je Dilindžer bio ujak.

U dokumentu koji je objavilo Ministarstvo zdravlja Indijane oni traže da se “posmrtni ostaci navodnog Džona H. Dilindžera ekshumiraju zbog forenzičke analize i, ukoliko je potrebno, DNK testiranja”, preneo je AP.

Oni navode da su dobili “dokaze koji pokazuju da čovek koji je 22. jula 1934. ubijen u Čikagu” nije bio njihov ujak Džon H. Dilindžer”. Oni tvrde, za šta imaju i dokaze, da se boja očiju sahranjenog čoveka razlikuje od Dilindžerovih, kao i oblik i veličina ušiju, kao i da se ne poklapaju otisci prstiju s otiscima njihovog ujaka. Takođe, čovek koji je ubijen imao je srčane probleme.

“Za nas veoma važno da utvrdimo da li je naš ujak živeo i posle 22. jula 1934. Ako nije tada ubijen, voleli bismo da saznamo šta je dalje bilo s njim, gde je živeo, da li je imao dece i da li su njegova deca imala dece”, naveli su u zahtevu Dilindžerovi rođaci. Ova ekshumacija postaće deo dokumentarnog fima o Dilindžeru koji snima “History channel”.

Prema opisu FBI, Dilindžer, rođen 1903. godine u Indijanapolisu, je “zloglasni i opaki lopov” koji je rukovodio bandom koja je vladala Srednjim zapadom od 1933. do 1934. Ubili su najmanje deset ljudi, i izveli nasilne pljačke banaka, ali su i ukrali ozbiljan policijski arsenal, a imaju i tri bekstva iz zatvora. Dilindžer je, pak, ušao u popkulturu, pa je proglašavan i “državnim neprijateljem broj jedan” ali i “narodnim herojem”.

FBI ga je locirao i ubio nakon što im podatke o njegovom kretanju dala jedna prostitutka.