CNN: Državni zvaničnici Libana bili obavešteni o tonama amonijum nitrata u bejrutskoj luci

0
This photo taken from footage from a drone and provided by the Russian Emergency Situations Ministry press service shows the site of the explosion in the port of Beirut, Lebanon, on Thursday, Aug. 6, 2020. Rescue teams were still searching the rubble of Beirut's port for bodies on Friday, Aug. 7, 2020, nearly three days after a massive explosion sent a wave of destruction through Lebanon's capital, killing nearly 150 people and wounding thousands. (Russian Ministry of Emergency Situations press service via AP)

Novoobjavljena dokumenta pokazuju da je nekoliko vladinih agencija u Libanu bilo obavešteno o amonijum nitratu koji se nalazio u skladištu u luci u Bejrutu, uključujući i Ministarstvo pravde, piše CNN, a prenosi N1.

Ova informacija dolazi u okviru niza dokaza, ukljujući i mejlove i sudska dokumenta, o tome da su zvaničnici bili obavešteni o tonama amonijum nitrata, koji ruski analitičar opisuje kao “plutajuću bombu”, a koje su povezane sa razornom eksplozijom koja je pogodila Bejrut u utorak.

Nakon eksplozije, premijer Libana Hasan Diab je rekao da je neprihvatljivo da je 2.750 tona amonijum nitrata skladišteno u luci šest godina.

Međutim, dokumenta do koji je došao CNN pokazuju da su brojni članovi libanske vlade i pravosuđa obavešteni o velikoj količini tog opasnog materijala, kao i da je moguće da su omanuli u njenom obezbeđivanju.

“Baroudi & Associates”, koji predstavljaju posadu ruskog broda zaplenjenog u Bejrutu, u sredu su saopštili da su još u junu 2014. poslali pismo zvaničnicima luke u libanskoj prestonici i Ministarstvu saobraćaja, u kome su ih upozorili na opasan materijal koji se nalazi na brodu.

Dodaju da su tog meseca dobili pismo i od generalnog direktora kopnenog i vodenog transporta, koji ih je obavestio da je poslao zvanične dopise Ministarstvu pravde, u kome je tražio šta je neophodno da se uradi kako bi se izbeglo potonuće broda i izlaganje luke opasnosti materijala koji se na njemu nalazi.

“Takođe nam je rekao da je poslao pismo pomorskim vlastima da urade šta je neophodno da se popravi brod i spreči potonuće”, naveli su.

Iz libanskih ministarstava pravde, saobraćaja, kao i uprave luke u Bejrutu niko nije odgovorio na pitanja CNN.

Uprkos uputstvima, teret sa broda je ostao u luci.