“1 od 5 miliona”: “Cilj nije bio upad u Skupštinu, nego kucanje”; Đilas: “Udaranje zastavom u staklo je bila greška…”

2
FOTO TANJUG/ ANDRIJA VUKELIC

Udruženje 1 od 5 miliona obavestilo je predsednicu parlamenta Maju Gojković da cilj performansa ispred Skupštine Srbije nije bio upad u zgradu, već kucanje na vrata. Oni su u saopštenju dodali da poziv učesnicima da dođu do vrata nije potekao od lidera Dveri Boška Obradovića, već njihove aktivistkinje, prenosi N1.

“Studentkinja iz Udruženja 1 od 5 miliona Tea Vukadin pozvala je građane da pokucaju na vrata Skupštine, kao što su to uradili i sa zgradom Rektorata, i da na taj način podsete da je to početak kojim su odneli jednu pobedu”, navodi se u saopštenju Udruženja.

Dodaje se da je Boško Obradović jedan od mnogih koji su se odazvali i pošli za Teom Vukadin i ističe da on nikako nije organizator niti “kolovođa”.

Predsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas izjavio je da je ideja organizatora subotnjeg protesta “Jedan od pet miliona” u Beogradu bila “kucanje na vrata” Skupštine Srbije, a “ne bilo kakav upad”.

“Naravno da Maja Gojković i Ana Brnabić lažu kada kažu da su demonstranti hteli na silu da uđu u zgradu parlamenta”, saopštio je Đilas u pisanoj izjavi.

Đilas je, međutim, poručio i da je bilo greška udaranje državnom zastavom u staklo prozora skupštinske zgrade.

“Kažimo jasno i glasno da se udaranje državnom zastavom o staklo ne može nazvati kucanjem na bilo koja vrata. I da smo pogrešili”, poručio je Đilas.

U saopštenju je pozvao da se nastavi “razotkrivanje kriminalnih i štetočinskih poteza ove vlasti” i predlaganje “šta treba raditi da bi ljudi sutra zaista živeli bolje”.

Lider Pokreta Dveri Boško Obradović je takođe izjavio da je cilj učesnika u protestu “Jedan od pet miliona” nije bilo nasilje, već “vraćanje otete države i institucija narodu” i da su zato u subotu uveče demonstranti “kucali na vrata” Doma Narodne skupštine Srbije u Beogradu.

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković ranije je osudila pokušaj prilaska demonstranata sa skupa “Jedan od pet miliona” ulazu u Dom Narodne skupštine Srbije.

“Najoštrije osuđujem nasilni pokušaj upada u Dom Narodne skupštine. Pristalice Saveza za Srbiju, na čelu sa Boškom Obradovićem, koje su upadale u zgradu RTS, Skupštinu grada Beograda, obračunavale se sa novinarima, sada su pribegle novom vandalskom činu i jasno pokazale da je njihova jedina namera da izazovu nerede u želji da mimo volje građana dodju na vlast”, rekla je ona.

Jučerašnja dešavanja su osudili i premijerka Ana Brnabić i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić koji je zatražio “reakciju državnih organa”.


2 KOMENTARA

  1. Lupanje jarbolom zastave u nameri da se razbije staklo – GREŠKA??? Boško Obradovuc je u politiku ušao sa osmehom MonaLize. Ali je očigledno nadjačao provincijski đilkoš.Šta se ovo dešava na ulicama Beograda? Svake subote sve agresivniji pozivi na nasilje.

  2. Dakle,Boskic,vodja ZBORa,preuzeo proteste 1 OD 50-ak!Divno,znaci zaokret udesno,odn.istocno!

Comments are closed.