Čija je naša elektromreža na Kosovu i Metohiji: Iz Prištine najavljuju odvajanje od EMS, Marko Đurić kaže da neće biti “energetske velike Albanije”

0
Foto: Gračanica, Kosovo i Metohija (Profimedia/Ilustracija)

Kosovska elektrodistribucija i albanski operator prenosnog sistema, potpisali su u Tirani, ugovor o uspostavljanju regulatornog bloka energetskog sistema Kosovo-Albanija, a izvršni direktor Iljir Šaja, istakao je, da se tim sporazumom, Kosovo odmaklo od Elektromreže Srbije i postalo deo albanskog operatera, prenosi N1.

“Ovo je istorijski sporazum za Kosovo i našu elektroditribuciju, jer smo do sada kao KOSTT bili u okviru regulatornog bloka EMS (Srbija, Crna Gora i Severna Makedonija). Potpisivanjem tog sporazuma i započinjanjem njegove primene u aprilu 2020. godine, definitivno se odvajamo od srpskogregulatornog prostora i postajemo deo regulatornog bloka sa Albanijom”, rekao je Šalja.

Rojters navodi kako “nije bilo reagovanja srpskog mrežnog operatera EMS nakon što su sporazum u Tirani potpisali kosovski mrežni operater, KOSTT i albanski operator, OST”.

Ali je zato reagovao direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Marko Đurić. On je rekao da umesto priče o energetskoj velikoj Albaniji koja nikada neće postojati, Priština treba da se okrene ispunjavanju preuzetih obaveza i formira Zajednicu srpskih opština.

“Angažmanom EMS-a, EPS-a i resorono nadležnih institucija prethodnih godina sprečavano je i sprečeno članstvo prištinskog operatera koji ilegalno koristi deo naše mreže na Кosovu i Metohiji, a najave stvaranja energetske velike Albanije otkrivaju pravo šovinističko lice prištinske politike”, naveo je Đurić u saopštenju.