Četvrtina Mađara primila bar prvu dozu vakcine: Orban najavljuje popuštanje mera

0
SOPA Images Limited / Alamy / Alamy / Profimedia

(Beta) – Mađarski premijer Viktor Orban rekao je da će neke restrikcije biti ukinute od sutra pošto je više od jedne četvrtine stanovništva primilo najmanje jednu dozu vakcine protiv kovid-19.

U video obraćanju preko Fejsbuka danas Orban je rekao da je prag od 2,5 miliona prvih doza vakcina dostignut, što je uslov za početak postepenog ponovnog otvaranja i ublažavanja nekoliko restrikcija vezanih za pandemiju.

„Danas smo dostigli važan međaš. Virus protiv nas vodi rat i jedino oružje koje obećava pobedu je vakcina“, rekao je Orban.

Mađarska se bori sa velikim skokom broja zaraženih. Ona ima jednu od najviših stopa infekcije u Evropi i poslednjih nedelja je bila treća u svetu po stopi smrtnosti na milion stanovnika, po podacima Univerziteta Džons Hopkins.

Od sutra će firme i uslužne radnje zatvorene od 8. marta moći ponovo da rade ako se pridržavaju ograničenja kapaciteta i fizičkog distanciranja.

Radno vreme radnji će biti produženo sa 19.00 na 21.30, a početak policijskog časa koji je na snazi od novembra biće odložen za dva sata, na 22.00.

Mađarska, koja ima nešto manje od 10 miliona stanovnika, ima drugu najvišu stopu vakcinacije u Evropskoj uniji zbog strategije nabavke vakcina i od Kine i Rusije, pored onih koje dobija preko EU.

„Mađarska može i biće evropska zemlja gde svi najbrže dobiju vakcinu“, rekao je Orban.