Četrdeset godina novog talasa i dve naslovne strane Nedeljnika; Ekskluzivni intervju Srđana Šapera; Ljubavni život Desanke Maksimović – Izašao je novi Nedeljnik

Na kioscima je novi broj Nedeljnika, a svi čitaoci na poklon dobijaju primerak Njujork tajmsa na srpskom. Pogledajte šta vas čeka između korica

0
Fotografije: Goranka Matić; Privatna arhiva Srđana Šapera; Wikimedia Commons

NOVI TALAS – Beogradski novi talas nastajao je 1980. kada su domaće novine donosile svakodnevno izveštaj konzilijuma lekara iz Ljubljane o zdravstvenom stanju predsednika Tita. Ali to je bila kalendarska stvar jer su pank i novi talas eksplodirali nezavisno od “odbrane i poslednjih dana” Josipa Broza. I pre Titove smrti većina bendova tadašnjeg panka i novog talasa imala je svoje koncerte. Ali će neka nulta tačka biti taj čuveni koncert u SKC-u u junu 1980… Ovako počinje veliki specijal Nedeljnika o 40 godina novog talasa.

DVE NASLOVNE – Novi Nedeljnik izašao je sa dve naslovne strane, jednom “remasterizovanom” i jednom “rimejk”.

“Stara” i “nova” naslovna strana novog Nedeljnika

ŠAPER – Sve što smo radili je za nas bilo osvajanje neke slobode, svaki put još neke nove. Stalno smo hteli da otvorimo još neka vrata, još neki prozor. Sva ta vrata i prozori dugo su bili zatvoreni, zaključani. Sve što smo radili imalo je jedan cilj – da se iskorači ispred. I ceo novi talas je revolucionaran jer je posle hipi pokreta to bio prvi pokret koji je predstavljao pobunu. To je bila pobuna u smislu glasa jedne generacije koju povezuje sloboda, pamet, nada, rekao je u ekskluzivnom intervjuu za Nedeljnik Srđan Šaper.

GILE – Milan Mladenović i ja išli smo u istu gimnaziju. Imali smo dugu kosu, družili smo se na odmorima, a u gradu smo se nalazili kod “Konja”, “Ruskog cara”, na platou kod Filozofskog. Prelomni koncert bio je onaj benda Ruts negde početkom 1980. u Pinkiju. Dan posle tog koncerta me je skroz na kratko ošišala Duca Marković. Dođem sutra u grad, kad i Milan skroz ošišan, kaže Srđan Gojković Gile iz Električnog orgazma.

LEBRON I ZARAZA – Majkl Blumberg je rekao jednu genijalnu rečenicu prilikom povlačenja iz trke za predsednika Amerike: “Na nebu verujem u Boga, a na zemlji samo u podatke.” Koliko je to jednostavno! I kako bi to trebalo da bude jednostavno svim našim analitičarima, i političarima, i lekarima… Ako ništa drugo, lupali bi manje… Iz uvodnika glavnog urednika Veljka Lalića u novom Nedeljniku.

NJUJORK TAJMS – Svi čitaoci Nedeljnika na poklon dobijaju novi broj Njujork tajmsa na srpskom jeziku, sa skoro 50 tekstova iz najuticajnijih novina sveta.

Naslovna strana novog broja Njujork tajmsa na srpskom

KORONAVIRUS – Brojna su pitanja o virusu Covid-19. Naučnici su na neka već uspeli da odgovore, i zato se treba držati činjenica koje dolaze od proverenih izvora, pre svega od stručnjaka i epidemiologa. Pročitajte šta se sve dešava u svetu i kod nas u novom Nedeljniku.

KRIZA – Čeka li nas nova 2008? Prognoze nisu optimistične, naročito ako epidemija koronavirusa nastavi da se nekontrolisano širi. Ima signala koji neugodno podsećaju na početak krize 2008. godine. Kapital beži od akcija kompanija u državne obveznice i zlato. Države pripremaju spasonosne padobrane za kompanije, piše Miša Brkić u novom Nedeljniku.

NESTOROVIĆ – Dr Branislav N. dobrovoljno ogoljava srpski aktuelni sistem, gde narod treba zabavljati dok god se može i dok god se diše, pa je njegova karijera stendap koroničara i počela na zvaničnoj državnoj konferenciji za štampu gde je pokušao da kokne čak i predsednika, koji se smejao skoro ko grčki slikar Zeuksid, u 5. veku pre nove ere

IZBORI – Simptomatično je bilo da ministar Nebojša Stefanović nije viđen ni prilikom podnošenja potpisa za listu SNS-a, niti se na toj listi nalazi. Predsednik Aleksandar Vučić boravio je u valjevskom “Krušiku”, dakle u fabrici koja se smatra najslabijom tačkom naprednjaka zbog afere u kojoj su otkrivene brojne sumnjive radnje. Tekst o početku kampanje u novom Nedeljniku.

TOP-LISTE – Skoro da se svakih nekoliko dana pojavi vest o tome da je Srbija pala – ređe skočila – na nekoj svetskoj listi. Istraživali smo gde se Srbija nalazi u svetu, sudeći po merenjima organizacija koje prate stanja u politici, ekonomiji, obrazovanju, zdravstvu i sportu.

SMAJLOVIĆ – “Ni albanskoj strani na Kosovu više nije udobno na onoj jednoj jedinoj stolici, koju Stejt department već dve decenije natura Beogradu kao jedini mogući izbor”, piše Ljiljana Smajlović u novom Nedeljniku.

BIBI – Kada je Netanjahu prvi put postao premijer Izraela, pre 24 godine, u Beloj kući je stolovao Klinton, u Berlinu je na vlasti bio kancelar ujedinitelj Kol, u Jelisejskoj palati se šepurio egocentrični Širak, u Dauning stritu broj 10 muvao se sivi Mejdžor, u Moskvi je Jeljcin više pijan nego trezan upravljao Rusijom, Mubarak je sebe smatrao faraonom našeg doba. Svi pomenuti su pokojnici ili penzioneri koje ni supruge više ne trpe, a Bibi je još tu, i dalje oran da vlada zemljom “izabranih”. Velika spoljnopolitička analiza Željka Pantelića u novom Nedeljniku.

DIGITALNO IZDANJE DOSTUPNO JE NA NOVINARNICI

ERDOGAN – “Zašto bi predsednik Rusije rešavao problem izbeglica koji preti da oslabi EU? Zašto bi Erdogan odustao od aduta koji mu je neophodan kako bi Zapad legalizovao njegovu invaziju na Siriju?”, piše Boško Jakšić u novoj kolumni u Nedeljniku.

BAJDEN – Pobednicima je, posebno posle bitke, lako oprostiti manjkavosti, no Bajdenove je teško zamaskirati. Ali, posle ovakvog preokreta na kraju prvog poluvremena, ko bi smeo da se opkladi protiv bivšeg potpredsednika tamo u poslednjoj četvrtini? Tekst o Džou Bajdenu i američkim izborima u novom Nedeljniku.

DESANKA – Kao mlada novinarka “Bazara” stajala sam pred njenim vratima u Ulici srpskih vladara 23, preko puta “Beograđanke”, gde je živela sa porodicom svoje sestričine. Bila sam prilično nadobudno raspoložena, takoreći naoštrena na nekakav Desankin tajni život, za koji smo verovali da sigurno postoji, čim ga toliko vešto krije. U to vreme više niko nije hteo da piše pesme, a još manje da ih čita… Tekst o Desanki Maksimović iz pera Duške Jovanić.

SENKE I AMAZON – Ovo je prvi put da jedna srpska serija bude dostupna celom svetskom auditorijumu, odnosno tržištu od više od 150 miliona pretplatnika širom planete, koliko ih je izbrojano početkom ove godine. Tekst o “Senkama nad Balkanom” u novom Nedeljniku.

VALJAREVIĆ – U Nedeljniku je objavljena i nova kolumna Srđana Valjarevića.

OPERA – Ana Rupčić, prvakinja Beogradske opere koja više od 25 godina radi u Narodnom pozorištu, odlučila je da prvi put govori o problemima kakve, kako kaže, “ne pamti”. Za Nedeljnik priča da je broj izvedenih predstava u Operi na istorijskom minimumu – samo dve u februaru, solisti i stalno zaposleni nisu uposleni, publika nevoljno ulazi na vrata, novac se troši, a rezultati su mizerni.

FORMULA – Nema generacije koja makar godinu svog života nije posvetila bar usputnom praćenju Formule 1. Ipak, nema ni čoveka koji makar jednom nije “odustao” od Formule 1. Kada je Sena u punoj brzini produžio ka nebeskim šikanama, kada su motori postali važniji od talenta, kada su uveli DRS, kada se povukao Šumaher ili onda kada je Ferari počeo da se blamira. I opet, malo je onih koji se ludom karavanu nisu vratili. U poslednje dve sezone mnogo je recidiva, a zasluge za to idu i Netfliksu…