Četiri republikanska senatora poklekla, čini se da će Bolton ipak svedočiti: Proces pred Senatom se zahuktava

0
Foto: Profimedia

Advokati predsednika SAD Donalda Trampa nastavili su iznošenje argumenata na suđenju u procesu opoziva predsednika u Senatu, prenosi Glas Amerike.

Demokrate terete predsednika za zloupotrebu položaja i opstrukciju Kongresa i traže da bude razrešen dužnosti.

Bela kuća je iznošenje svoje odbrane počela u subotu i ima ukupno 24 sata za to, a među predsednikovim zastupnicima govorio je i Ken Star, nezavisni istražitelj u procesu opoziva predsednika Bila Klintona.

Trampov pravni tim insistira na tome da predsednik nije uradio ništa loše i da je to što su ga demokrate opozvale u Predstavničkom domu posledica “dubokih političkih podela”, a ne kršenja zakona.

“Naš je stav, kao predsednikovih advokata, da je on sve vreme postupao u skladu sa svojim ustavnim ovlašćenjima, nacionalnim interesom i dužnostima. To što je od stranog lidera tražio da istraži korupciju nije kršenje zakletve koju je dao građanima”, rekao je Trampov advokat Džej Sekulov.

Republikanci u Senatu su pod sve većim pritiskom demokrata da dozvole izvodjenje svedoka i podnošenje novih dokumenata na suđenju Trampu.

Posebno se insistira na svedočenju bivšeg savetnika za nacionalnu bezbednost Džona Boltona koji je, prema medijskim izveštajima, napisao knjigu u kojoj direkno povezuje predsednika sa planom da se zamrzne pomoć Ukrajini u zamenu za političke usluga. Tramp je odbacio te navode kao lažne.

Republikanski senator Mit Romni objavio je da je sve više verovatno da će najmanje četvoro republikanskih senatora glasati da se Bolton pozove da svedoči, što bi demokratama omogućilo da mu izdaju obavezujući poziv da se pojavi na suđenju.

Republikanci su do sada tražili brzo suđenje Trampu bez svedoka i novih dokaza, na kojima insistiraju demokratski članovi Kongresa.

(Beta)