Četiri osobe u Nemačkoj zaražene koronavirusom, još 40 njihovih kolega je pod nadzorom, poslodavac privremeno zatvorio firmu

0
Foto: Profimedia

Četiri osobe u Nemačkoj zaražene su korona-virusom, svi iz iste kompanije. Još 40 njihovih kolega je pod medicinskim nadzorom. Njihov poslodavac privremeno je zatvorio sedište firme, piše Dojče vele.

Posle prvog slučaja zaraze korona-virusom u Bavarskoj, potvrđena su još tri slučaja. Svo troje povezani su sa prvim zabeleženim slučajem nove plućne bolesti u Nemačkoj, izjavio je portparol Ministarstva zdravlja u Minhenu.

Tri novoobolela pacijenta takođe su zaposleni u kompaniji „Vebasto“ iz okruga Štarnberg, gde radi i prva osoba. „Troje novih pacijenata takođe je primljeno u minhensku kliniku Švabing, gde se nalaze u izolaciji i pod medicinskim nadzorom“, saopštilo je Ministarstvo. „Još nekoliko osoba koje su sa njima bile u kontaktu trenutno je na posmatranju.“

„Broj zaraženih može se još povećati“, izjavio je Martin Koh, šef Specijalnog odeljenja za infektologiju bavarskog Državnog zavoda za zdravlje i bezbednost hrane.

Zabrana putovanja

Automobilski dobavljač „Vebasto“ najavio je da će sedište firme u Gautingu, u Gornjoj Bavarskoj, do nedelje biti zatvoreno. Zaposlenima je do tada zabranjeno da putuju i po Nemačkoj i van nje. Istovremeno, zabrana za putovanja u Kinu važi dve nedelje.

Svo četvoro zaraženih korona-virusom rade u sedištu kompanije, koja ukupno zapošljava oko hiljadu ljudi. Firma je u bliskom kontaktu sa vlastima i odluke donosi na osnovu preporuka instituta „Robert Koh“.

Muškarac koji je prvi oboleo u Nemačkoj, zarazio se 21. januara tokom poslovnog treninga sa koleginicom iz Kine. Ta žena je, kako se izveštava, 23. januara odletela u Kinu, a 27. januara kompanija je obaveštena da je ona obolela.