Četiri najvažnije stvari o novom soju koronavirusa: Kakva je mutacija, koliko se brzo širi, da li je smrtonosniji?

0
Foto: Profimedia

U trenucima kada se čitav svet bavio vestima o početku vakcinacije protiv koronavirusa, pojavila se vest da je trenutno aktivna nova varijanta koronavirusa.

Nova varijanta koronavirusa nastala je mutacijom, što je normalan životni tok jednog virusa.

Кoronavirus je tokom godine već mnogo puta mutirao, pa ovo nije prva promena koja je primećena. Virus koji je prvobitno otkriven u Vuhanu nije identičan većini virusa kojima su trenutno zaraženi ljudi u različitim delovima sveta.

Soj otkriven u Engleskoj zabrinuo je stručnjake i javnost jer je neobično mnogo i značajno mutirao.

Analize su pokazale da ova varijanta sadrži 23 različite genetske promene, od kojih su mnoge povezane sa proteinom koji je odgovoran za vezivanje virusa i funkcioniše kao ključ za ljudsku ćeliju, zbog čega je novi soj zarazniji od prethodnih.

Кoliko brzo se širi

Novi soj koronavirusa je prvi put otkriven u Londonu i Кentu sredinom septembra, a veoma brzo je postao dominantan u tim delovima Engleske.

Već u novembru je za četvrtinu zaraženih u Londonu bila odgovorna nova varijanta virusa, a sredinom decembra za dve trećine.

Istraživanja su još u toku, ali je britanski premijer Boris Džonson na konferenciji za novinare rekao da se novi soj virusa širi i do 70 odsto brže.

Кoliko daleko se proširio

Neki smatraju da je novi soj nastao kod pacijenata u Velikoj Britaniji, a drugi da je stigao iz zemalja sa nižom sposobnošću praćenja mutacija.

Nova varijanta se može pronaći širom Ujedinjenog Кraljevstva, osim u Severnoj Irskoj, ali je daleko najzastupljenija u Londonu i na jugoistoku Engleske.

Stručnjaci svakako veruju da je novi soj već prisutan i u drugim državama. Podaci pokazuju da su u Danskoj, Australiji i Holandiji registrovani slučajevi uvezeni iz Britanije.

Nema dokaza da je smrtonosniji

Za sada nema dokaza da novi soj virusa izaziva težu kliničku sliku ili da je smrtonosniji od prethodnih.

Ipak, već to što se veoma brzo širi dovoljno je veliki problem jer što je više zaraženih, više je pacijenata koji će razviti težu kliničku sliku, pa i umreti od posledica infekcije.

U područjima gde je registrovan novi soj virusa već je značajno porastao i broj hospitalizovanih, što opterećuje zdravstveni sistem.