Četiri evropske zemlje predstavila plan pomoći EU za prevazilaženje krize, ali neće zajedno da rešavaju evropski dug

0
Foto: Profimedia

Četiri evropske zemlje predstavile su danas sopstveni plan pomoći u Evropskoj uniji namenjen prevazilaženju krize pandemije koronavirusa, navodeći da odbacuju svaki mehanizam za udruživanje snaga o rešavanju evropskog duga.

Holandija, Austrija, Danska i Švedska žele hitnu pomoć za najugroženije zemlje i to u vidu kratkoročnih zajmova po povoljnim uslovima tokom naredne dve godine, navodi se u predlogu plana pomoći koju prenosi kancelarija austrijskog kancelara Sebastijana Kurca.

Pozajmljeni novac treba da bude namenjen aktivnostima koje doprinose privrednom oporavku, kao što su jačanje zdravstvenog sektora, ulaganje u inovacije i ekološku tranziciju.

Francuski predsednik Emanuel Makron i nemačka kancelarka Angela Merkel u ponedeljak su predloži plan od 500 milijardi evra za oporavak ekonomije ugrožene pandemijom koronavirusa, preko mehanizma udruživanja snaga za rešavanje evropskog duga.

Međutim, četiri evropske zemlje se ne slažu sa udruživanjem evropskog duga jer smatraju da bi najmanje disciplinovane zemlje u ekonomskom pogledu kao i najslabije države mogle da imaju koristi zahvljajujući većem finansiranju bogatijih zemalja.

Umesto toga, one predlažu opsežne reforme i poštovanje postavljenog budžetskog okvira. Četiri zemlje se zalažu i za zaštitu troškova od malverzacija navodeći da bi u tom procesu bili uključeni evropski tužioci i oni zaduženi za borbu protiv korupcije.

(Beta)

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus