“Često se pominje magla, ali…”: Vazduh u Beogradu je ovog jutra prihvatljiv, tvrde iz Gradskog zavoda

0
Foto: Profimedia

Andrej Šoštarić iz Gradskog zavoda za javno zdravlje izjavio je za N1 da je kvalitet vazduha u Beogradu ovog prepodneva prihvatljiv.

Šoštarić je objasnio da se kvalitet vazduha vrši na svakih sat vremena, na osnovu podataka dobijenih merenjem masenih koncentracija zagađujućih materija u prethodnom satu.

On je kazao i da specijalizovani sajt AirVisual koristi potpuno iste podatke, ali da očigledno ima drugačiju metodologiju ocenjivanja kvaliteta vazduha u odnosu na Gradski zavod koji koristi kriterijume EU propisane “Common Air Quality” indeksom (CAQI).

Gradski zavod za javno zdravlje vrši kontrolu na 30 mernih mesta, od čega su 10 automatske merne stanice koje u realnom vremenu prenose podatke na centralni server, na osnovu kojih se svakih sat vremena izračunava indeks kvaliteta vazduha, objasnio je Šoštarić za N1.

Prema podacima Gradskog zavoda za javno zdravlje, kvalitet vazduha je ovog prepodneva prihvatljiv i zagađenje je umereno.

Upitan šta se to dogodilo između 6 sati ujutro kada je kvalitet vazduha zagađen, i 7 sati kada je postao prihvatljiv, Šoštarić je objasnio da je krenulo Sunce da izlazi i da je došlo do prmene određenih karakteristika prizemnih slojeva atmosfere.

“Često se pominje magla koja onemogućava da se čestice razilaze, ali to nije tako jednoznačno. Dešava se da imamo sunčane dane sa plavim nebom kada zagađenje može da bude veće nego što je sada sa maglom”, istakao je om.

Šoštarić je građanima savetovao da se redovno informišu o kvalitetu vazduha putem internet aplikacije “Beoeko” i da smanje aktivnosti napolju u periodu visokog zagađenja.

On je skrenuo pažnju da nijedna preporuka zdravstvenih institucija, niti sajta AirVisual, ne propisuje nošenje maski.

“Te maske nisu dovoljno efikasne, a one koje bi mogle da zadrže čestice sitnih dimenzija, preko njih ne bi moglo da se diše”, poručio je Šoštarić.